Bursa siyah incirlerinde hasat sonrası çürümelerine karşı antimikrobiyal modifiye atmosfer paketlerin kullanımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; biri antimikrobiyal (AM) özellikte olan 5 farklı modifiye atmosfer paket (MAP)'e, bunların kombinasyonlarıyla ve paketsiz (kontrol, ticari uygulama) olarak koyulan Bursa Siyah incirlerinin muhafaza ve raf ömrü süresince karşılaşılan fizyolojik ve patolojik bozuklukların araştırılması için yürütülmüştür. Çalışma 3 tekrarlı olarak yürütülmüş ve ürünler 3±0.5°C ve %90-95 oransal nemde ortalama 32 gün muhafaza edilmiş ve 3 gün 20±0.5°C'de raf ömrüne bırakılmıştır. Muhafaza sonunda ürünlerin mikrobiyal yükleri, gaz konsantrasyonları, ağırlık kaybı (%), çürük meyve (%) ve raf ömründe oluşan çürük meyve (%) miktarları belirlenmiştir. İncirlerin muhafaza süresince paketlenmesi, kontrol grubuna göre ürünlerde oluşabilecek ağırlık kaybının önüne geçmiştir, yapılan 3 denemenin ortalamasına bakıldığında polietilen paket (PE) % 0,88, AM paket % 3,99, kontrol % 7,83. Yine aynı denemede soğuk muhafaza sonrasında 3 denemenin ortalama meyve çürümesi AM pakette % 4, PE pakette % 47,5 ve kontrol uygulamasında ise % 23,5 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, AM özelliğe sahip paketlerin meyve çürümesini etkili şekilde azalttığı ve diğer uygulamalar ile kombine edilebileceği belirlenmiştir. In this investigation was carried out in order to determine the effect of 5 different MAPs, one of which is with antimicrobial (AM) properties. 'Bursa Black' figs whose combinations and unpackaged ones(commercial application), on the changes in physiological and pathological disorders during storage and shelf life. This study was carried out on 3 trials and the products were stored at 3±0.5°C and 90-95% humidity during 32 days and put into the shelf life at 20±0.5°C for 3 days. At the end of the storage, microbiological analysis of the products, gas concentrations, weight loss (%), decayed fruits (%) and decayed fruits at shelf life (%) result were determined. The packaging of figs during storage has prevented the weight loss that may occur in the products, considering the average of 3 trials; polyethylene packages (PE) % 0,88, AM packages % 3,99, control % 7,83. At the end of storage, considering the average of 3 trials were observed that AM package % 4, PE package % 47,5, control % 23,5. As a result of the study, it was determined that AM packages effectively reduce fruit decay and can be combined with other applications.
Collections