Show simple item record

dc.contributor.advisorİlhan, Kadir
dc.contributor.authorTepeli, Mert Ege
dc.date.accessioned2020-12-10T10:49:38Z
dc.date.available2020-12-10T10:49:38Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251413
dc.description.abstractBu çalışma; biri antimikrobiyal (AM) özellikte olan 5 farklı modifiye atmosfer paket (MAP)'e, bunların kombinasyonlarıyla ve paketsiz (kontrol, ticari uygulama) olarak koyulan Bursa Siyah incirlerinin muhafaza ve raf ömrü süresince karşılaşılan fizyolojik ve patolojik bozuklukların araştırılması için yürütülmüştür. Çalışma 3 tekrarlı olarak yürütülmüş ve ürünler 3±0.5°C ve %90-95 oransal nemde ortalama 32 gün muhafaza edilmiş ve 3 gün 20±0.5°C'de raf ömrüne bırakılmıştır. Muhafaza sonunda ürünlerin mikrobiyal yükleri, gaz konsantrasyonları, ağırlık kaybı (%), çürük meyve (%) ve raf ömründe oluşan çürük meyve (%) miktarları belirlenmiştir. İncirlerin muhafaza süresince paketlenmesi, kontrol grubuna göre ürünlerde oluşabilecek ağırlık kaybının önüne geçmiştir, yapılan 3 denemenin ortalamasına bakıldığında polietilen paket (PE) % 0,88, AM paket % 3,99, kontrol % 7,83. Yine aynı denemede soğuk muhafaza sonrasında 3 denemenin ortalama meyve çürümesi AM pakette % 4, PE pakette % 47,5 ve kontrol uygulamasında ise % 23,5 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, AM özelliğe sahip paketlerin meyve çürümesini etkili şekilde azalttığı ve diğer uygulamalar ile kombine edilebileceği belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this investigation was carried out in order to determine the effect of 5 different MAPs, one of which is with antimicrobial (AM) properties. 'Bursa Black' figs whose combinations and unpackaged ones(commercial application), on the changes in physiological and pathological disorders during storage and shelf life. This study was carried out on 3 trials and the products were stored at 3±0.5°C and 90-95% humidity during 32 days and put into the shelf life at 20±0.5°C for 3 days. At the end of the storage, microbiological analysis of the products, gas concentrations, weight loss (%), decayed fruits (%) and decayed fruits at shelf life (%) result were determined. The packaging of figs during storage has prevented the weight loss that may occur in the products, considering the average of 3 trials; polyethylene packages (PE) % 0,88, AM packages % 3,99, control % 7,83. At the end of storage, considering the average of 3 trials were observed that AM package % 4, PE package % 47,5, control % 23,5. As a result of the study, it was determined that AM packages effectively reduce fruit decay and can be combined with other applications.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBursa siyah incirlerinde hasat sonrası çürümelerine karşı antimikrobiyal modifiye atmosfer paketlerin kullanımı
dc.title.alternativeThe use o modified atmosphere packaging and antimicrobialfilms against the postharvest diseases of Bursa black fig
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-07
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10301107
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid600036
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess