Kahve atıklarının boya gideriminde kullanımı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Filtre kahve atıkları ve Türk kahvesi atıkları kullanılarak adsorpsiyon yöntemi ile methylene blue (MB) boyar maddelerinin giderimi araştırılmıştır. Metilen blue'nun adsorpsiyonunda başlangıç boyar madde konsantrasyonu, pH ve zamanın etkisi çalışılmıştır. Başlangıçta, elde edilen verilerden Langmuir ve Freundlich İzoterm Modelleri hesaplanmıştır. Türk kahvesi atıkları için Langmuir İzotermi (R2=0,9896) Freundlich İzoterminden daha iyi uyum sağlamıştır. İkinci olarak, filtre kahve ve Türk kahvesi atıkları üzerine MB'nin gideriminde kinetik çalışmalar da yapılmıştır. MB'nin adsorpsiyonu pseudo second order kinetik modele uyum sağladığı görülmüştür. Ayrıca Türk kahvesi ve filtre kahve atıklarının özellikleri SEM ile belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma Türk kahvesi ve filtre kahve atıklarının MB'nin giderimi için etkili, kolay elde edilebilir, maliyetsiz ve çevre dostu birer adsorban olduğunu göstermiştir. In this study, removal of methylene blue (MB) as common textile dye onto Turkish coffee grounds and filters coffee grounds was investigated by adsorption. The effect of initial dye concentration, pH and time was studied for adsorption of MB. Firstly, Langmuir and Freundlich isotherm models were calculated from the obtained data. Langmuir Model (R2=0,9896) was more fitted than Freundlich Model for Turkish coffee grounds. Secondly, kinetic studies were done for the removal of MB on the Turkish coffee grounds and filter coffee grounds. The adsorption of MB follows pseudo second order kinetic with good correlations. Also, Turkish coffee grounds and filter coffee grounds were characterized with SEM. Finally, this study shown that Turkish coffee grounds and filter coffee grounds could be effective, easy available, no-cost and environmental friendly adsorbent for the removal of MB.
Collections