Show simple item record

dc.contributor.advisorSavcı, Serpil
dc.contributor.authorKaradağ, Fatma
dc.date.accessioned2020-12-10T10:30:33Z
dc.date.available2020-12-10T10:30:33Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/247550
dc.description.abstractBu çalışmada Filtre kahve atıkları ve Türk kahvesi atıkları kullanılarak adsorpsiyon yöntemi ile methylene blue (MB) boyar maddelerinin giderimi araştırılmıştır. Metilen blue'nun adsorpsiyonunda başlangıç boyar madde konsantrasyonu, pH ve zamanın etkisi çalışılmıştır. Başlangıçta, elde edilen verilerden Langmuir ve Freundlich İzoterm Modelleri hesaplanmıştır. Türk kahvesi atıkları için Langmuir İzotermi (R2=0,9896) Freundlich İzoterminden daha iyi uyum sağlamıştır. İkinci olarak, filtre kahve ve Türk kahvesi atıkları üzerine MB'nin gideriminde kinetik çalışmalar da yapılmıştır. MB'nin adsorpsiyonu pseudo second order kinetik modele uyum sağladığı görülmüştür. Ayrıca Türk kahvesi ve filtre kahve atıklarının özellikleri SEM ile belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma Türk kahvesi ve filtre kahve atıklarının MB'nin giderimi için etkili, kolay elde edilebilir, maliyetsiz ve çevre dostu birer adsorban olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, removal of methylene blue (MB) as common textile dye onto Turkish coffee grounds and filters coffee grounds was investigated by adsorption. The effect of initial dye concentration, pH and time was studied for adsorption of MB. Firstly, Langmuir and Freundlich isotherm models were calculated from the obtained data. Langmuir Model (R2=0,9896) was more fitted than Freundlich Model for Turkish coffee grounds. Secondly, kinetic studies were done for the removal of MB on the Turkish coffee grounds and filter coffee grounds. The adsorption of MB follows pseudo second order kinetic with good correlations. Also, Turkish coffee grounds and filter coffee grounds were characterized with SEM. Finally, this study shown that Turkish coffee grounds and filter coffee grounds could be effective, easy available, no-cost and environmental friendly adsorbent for the removal of MB.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.titleKahve atıklarının boya gideriminde kullanımı
dc.title.alternativeUse of coffee waste in dye removal
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-14
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10223640
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid540642
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess