Laktik asit bakteri ve enzim karışımı inokulant ilavesinin yonca silajlarında fermantasyon, aerobik stabilite ve yem değeri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, yonca silajlarına farklı düzeylerde laktik asit bakteri+enzim (LAB+E) kullanımının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilitesi, nispi yem değerleri (NYD) ve in vitro organik madde sindirimi (OMS) üzerindeki etkilerinin saptanması amacıyla düzenlenmiştir. Yonca çiçeklenme başlangıcı, çiçeklenme ortası ve çiçeklenme sonu döneminde hasat edilmiştir. Laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulant olarak Sil-All (Alltech, UK) kullanılmıştır. İnokulant yonca hasıllarına 1x105, 5x105 ve 1x106 kob/g düzeyinde katılmıştır. Kontrol ve katkı maddeleri ile muamele edilen yonca 1 litre hacimli polietilen torbalarda silolanmıştır. Torbalar laboratuvar koşullarında 20±2 °C sıcaklıkta depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8 ve 45. günlerde her gruptan 3'er torba açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların NYD ve in vitro OMS saptanmıştır. Sonuç olarak, LAB+E inokulantı silajların pH, amonyak azotu içeriklerini azaltırken, laktik asit, asetik asit içerikleri ve lactobacilli sayısını artırmıştır (P<0.01). Yüksek dozda LAB+E ilavesi silajların nötr deterjanda çözünmeyen lif, asit deterjanda çözünmeyen lif ve selüloz içeriğini azaltmış, silajların NYD, in vitro OMS ve metabolik enerji değerlerini artırmış, buna karşın yonca silajlarında karbondioksit üretimini artırarak silajların aerobik stabilitelerini düşürmüştür (P>0.001). This study was carried out to determine the effects of different doses lactic acid bacteria+ enzyme (LAB+E) inoculants on the fermentation, aerobic stability, relative feed value (RFV) and in vitro organic matter digestibility (OMD) characteristics of alfalfa silages. Alfalfa was harvested at the early, middle and late flowering stages. Sil-All (Alltech, UK), Sil-All (Alltech, UK) were used as LAB+E inoculants. Inoculants were applied to the silages at the rates of 1x105, 5x105 and 1x106 kob/g levels. Control and additives applied alfalfa were ensiled in 1 liter capacity plastic bags. The bags were stored at 20±2°C under the laboratory conditions. Three bags from each group were sampled for chemical and microbiological analyses 2, 4, 8 and 45th days after ensiling. At the end of the ensiling period, all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition, RFV and in vitro OMD of those silages were determined. The results showed that LAB+E inoculants reduced pH values and ammonia-nitrogen (NH3-N) content, whereas increased lactic acid, acetic acid contents and lactobacillus count of alfalfa silages. High doses LAB+E inoculant decreased neutral detergent fiber, acid detergent fiber and cellulose content and increased RFV and in vitro OMD but impaired aerobic stability of alfalfa silages.
Collections