Farklı zamanlarda toplanmış manda sütünde serum proteinlerinden laktoferrinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Laktoferrin (Lf), benzersiz özelliklere sahip çok fonksiyonlu bir peynir altı suyu proteini olup, diğer birçok salgı sıvısında ve beyaz kan hücrelerinde bulunur. Bu çalışmada manda kolostrum ve laktasyon süt örneklerinde RP-HPLC yöntemi kullanılarak Laktoferrin konsantrasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Manda kolostrum ve laktasyon süt örnekleri Marmara Bölgesi'ndeki (İstanbul Silivri-Çatalca) manda çiftliğinden, 150 gün boyunca herhangi bir meme iltihabı belirtisi göstermeyen ve günlük süt üretimi kaydedilen mandalardan temin edilmiştir. Kolostrum sütü örnekleri doğumdan hemen sonra 7. güne kadar, laktasyon sütü örnekleri ise laktasyonun ilk 30. gününden sonra aylık olarak toplanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, kolostrum sütünde yüksek olan laktoferrin miktarı trans süte geçişten sonra, laktasyon günlerinin ilerlemesiyle daha da azalmıştır. Manda kolostrum sütündeki Lf konsantrasyonu 0,380 mg.mL-1 ile 1,560 mg.mL-1 arasında, laktasyon sütünde ise 0,207 mg.mL-1 ile 0,305 mg.mL-1 arasında değiştiği saptanmıştır. Ayrıca, manda kolostrum ve laktasyon sütlerinde kuru madde, protein, yağ ve laktoz tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Laktoferrin, HPLC, Manda sütü Lactoferrin (Lf) is a multifunctional whey protein with unique properties, is present in many other secretory fluids and white blood cells. In this study was aimed to determined lactoferrin concentration in both colostrum and lactation milk of Anatolian Buffaloes by using an RP-HPLC method. Colostrum and lactation milk samples were collected (the buffaloes had shown no sign of mastitis during 150 day and daily milk production was recorded.) from buffalo farm in the Marmara Region (İstanbul Silivri-Çatalca ), in the Turkey. Colostrum milk samples were collected immediately after parturition up to 7 days, and lactation milk samples were collected as monthly for the first 30. days of lactation. Lactoferrin was high in colostrum, then decreased with elapsing of lactation days and was very lower in lactation milk afterwards transit of milk. The Lf concentration in buffalo colostrum milk was determined from 0,380 mg.mL-1 to 1,560 mg.mL-1.The Lf concentration varied between 0,207 mg.mL-1 and 0,305 mg.mL-1 in normal lactation milk. Also, dry matter, protein, fat and lactose were determined in buffalo colostrum milk and lactation milk. Key words: Lactoferrin, HPLC, Buffalo milk
Collections