Bazı macar fiğ hatlarının yem değerlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada tam çiçeklenme ve %50 meyve bağlama dönemlerinde hasat edilen yedi Macar fiğ hattı ve çeşidinden elde edilen kuru otların kimyasal kompozisyonu, nispi yem değeri ve In vitro organik madde sindirilebilirliği ile metabolik enerji değerleri karşılaştırılmıştır. Macar fiği kuru otlarının kimyasal bileşimleri ham protein için %15.10-21.35; ham kül için %8.08-12.36; nötr deterjan lif için %45.87–54.46; asit deterjan lif için %32.19-39.87, asit deterjan lignin için %5.36-9.06, hemiselüloz için %10.76-17.20 ve selüloz için %26.66-33.14 arasında değişmiştir. In vitro organik madde sindirilebilirliği %51.00-61.83, metabolik enerji değerleri 8.53-9.77 MJ/kg KM, nispi yem değeri ise 98.77 ile 125.45 arasında değişmiştir. Macar fiğlerinde hasat zamanı ve çeşit farklılığı kimyasal bileşimlerini, nispi yem değerini, In vitro organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değerlerini önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.05). Sonuç olarak, hasat zamanının gecikmesiyle birlikte elde edilen otların ham protein, nötr deterjan lif, asit deterjan lif ve selüloz içerikleri düşerken, ham kül içerikleri ile In vitro organik madde sindirilebilirliği, metabolik enerji ve nispi yem değeri artmıştır. Dekara kuru madde, organik madde, ham protein, metabolik enerji ve sindirilebilir organik madde verimleri bakımından en iyi değerler meyve bağlama döneminde 47.2 hattı ile Ege Beyazı çeşidinden elde edilmiş, bunu 56.3 hattı izlemiştir. Anahtar sözcükler: Macar fiği, Kimyasal bileşim, Yem değeri, In vitro organik madde sindirilebilirliği, Nispi yem değeri The aim of this study was to compare the chemical composition, In vitro organic matter digestibility, metabolizable energy, relative feed values of the cereal forages from Hungarian Vecth (Hordeum vulgare L.) harvested at full flower and 50% pod mount stages of maturity. The crude protein content of Hungarian Vecth forages ranged from 15.10 to 21.35%; ash from 8.08 to 12.36%; neutral detergent fiber (NDF) from 45.87 to 54.46%; acid detergent fiber (ADF) from 32.19 to 39.87%, acid detergent lignin (ADL) from 5.36 to 9.06%, hemicellulose from 10.76 to 17.20% and cellulose from 26.66 to 33.14%. In vitro organic matter digestibility ranged from 51.00 to 61.83%, metabolic energy from 8.53 to 9.77 MJ/kg DM, and relative feed values from 98.77 to 125.45. As a result, maturity had a significant effect on the chemical composition, relative feed values, In vitro organic matter digestibility and metabolic energy values. Crude protein, neutral detergent fibre, acid detergent fibre and cellulose contents decreased with increasing maturity whereas ash contents, relative feed values, In vitro organic matter digestibility and metabolic energy increased. The best values in terms of yields of dry matter, organic matter, crude protein, metabolic energy and digestibility organic matter to decare were obtained from 47.2 line with Ege beyazı variety, followed by 56.3 line. Keywords: Hungarian vecth, Chemical composition, Nutritive value, In vitro organic matter digestibility, Relative feed value
Collections