Propiyonik asit ilavesinin toplam rasyon karışımı yemlerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, farklı düzeylerde propiyonik asit ilavesinin toplam rasyon karışımı yemin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, propiyonik asit temeline dayalı katkı maddesinin (%0, 1,5, 3,0 ve 4,5) dört farklı dozunun, 26 oC ve 30 oC depolama koşullarında etkisi araştırılmıştır. Yem örnekleri her muamele grubunda 3'er tekerrür olmak üzere aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Aerobik stabilitenin 0, 2., 4. ve 7. günlerinde yem örneklerinde kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Bunlara ilaveten, T200IR marka termal kamera ile yem örneklerinde görüntüleme yapılmış ve elde edilen veriler ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir. Araştırmada katkı maddesi ilavesi toplam rasyon karışımı yemin pH, kuru madde (KM), nötral çözücülerde çözünmeyen karbonhidrat (NDF) ve maya içeriklerini düşürmüş, ham protein (HP), ham yağ (HY), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), laktik asit (LA) ve laktik asit bakteri (LAB) içeriklerini yükseltmiş, küf gelişimini ise önlemiştir. Araştırma sonucunda, toplam rasyon karışımına farklı oranlarda propiyonik asit ilave edilmesinin aerobik stabiliteyi iyileştirdiği sonucuna varılmıştır. This study was carried out to determine the effect of propionic acid supplementation on the chemical and microbiological characteristics of total mixed ration. In the study, the effect of four different levels (0,1,5, 3, 4,5%) of propionic acid based additive total mixed ration in 26 oC and 30 oC conditions were investigated. Feed samples were subjected to aerobic stability test with 3 replicates for each treatment group. Aerobic stability, pH, dry matter (DM), lactic acid (LA), water-soluble carbohydrate (WSC), LAB, yeast and mold counts at 0, 2, 4, and 7 days were analyzed. In addition, samples were displayed in the T200 IR brand thermal camera and the data were evaluated in the ThermaCAM software program. The addition of additives in the study decreased the pH, dry matter (DM), nötral detergent fiber and yeast contents of total mixed ration, increased crude protein (CP), eter extract (EE), water soluble carbohydrate (WSC), lactic acid (LA) and lactic acid bacteria (LAB) contents and prevented mold growth. As a result of the study, it has been concluded that adding different amounts of propionic acid to total ration mixture improves aerobic stability.
Collections