Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı ölümleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tekirdağ ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı ölümleri ile ilgili yapılan bu araştırma basit şansa bağlı seçilen 207 adet süt sığırcılığı işletmesinden yüz yüze yapılan anket yolu ile toplanan verilerin değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Ankette işletmelerin yapısal özellikleri ve işletme içi uygulamalara değinilerek işletmelerin buzağı bakım, besleme ve ölümleri incelenmiştir. Ayrıca buzağı ölüm oranları ile diğer özellikler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. İşletmelerin toplam hayvan sayılarının %15.9'u 1-5 baş, %26.6'sı 6-10 baş, %31.4'ü 11-20 baş, %18.4'ü 21-30 baş, %7.7'si ise 31+ baş olarak bulunmuştur. İşletme sahiplerinin %71.5'i ilkokul, %14'ü ortaokul, %12.1'i lise, %2.4'ü üniversite mezunudur. Doğumdan sonra ilk 6 saatte işletmelerin tamamının buzağılara kolostrum uyguladığı, %98.6 oranında işletmelerin buzağılarını süt ikame yerine direk sütle beslediği, %95.7 oranında ise sütü biberonla verdiği, %98.1 oranında günde iki defa beslendiği bulunmuştur. Gebe hayvanlara septisemi aşısı yapılma oranı %45.9, buzağılara doğumdan sonra septisemi serumu uygulama oranı %69.1. Buzağı ölüm oranı %5 olan işletmelerin oranı %33.8, ölen buzağıların %48.3 oranında 1-7 gün arasında yaşam süresi bulunduğu, %18.2 oranında ise ölen buzağıların annesi olan ineğin başka buzağılarının da öldüğü bulunmuştur. Buzağı ölüm oranları ile işletmede kaç buzağının ishalden öldüğü arasındaki uyumun istatistik olarak önemli olduğu gözlenmiştir (p≤0.01). İki özellik arasındaki korelasyon katsayısı (r) negatif yönde (-0.24) (p≤0.01) olarak hesaplanmıştır. The aim of this research was determine calf losses in Tekirdag Dairy Cattle Enterprises, by this aim datas collected through from 207 face-to-face questionnaire by dairy farms selected according to chance. In the questionnaire, the structural features of the enterprises and the breeding practices were examined, and the calf maintenance, feeding and deaths in the enterprises were evaluated. The calf dead rate detemined and the relationship between other traits evaluated. Numbers of total animals capacity by groups 1-5 heads, 6-10 heads, 11-20 heads respectively were 15.9%, %26.6, %31.4, %18.4 and %7.7. The education degree of dairy farmers were; 71.5% primary school, 14% secondary school, 12.1% high school and 2.4% university degree. 98.6% of farmer were feed cakves by colostrums in 6 hours after birth, 98.1% of breeders feed calves by milk instead of milk replacement. 95.7% of breeders use milk bottle feeding and 98.1% of the breeders fed calves twice a day. The rate of vaccination of septicemia to pregnant animals is 45.9%, the rate of application of septicemia serum to calves after birth is 69.1%. Therate of enterprises with calf death rate of 5% is 33.8%, 48.5% of dead calves have a longivity between 1-7 days. The 18.2% milking cows, which were loss their calves shown that they see this case in future. The relationship between The calf dead rate and the nımber claves which dead by calf diarrhea was statistical important (p≤0.01) and the correlation between two parameters were (-0.24) (p≤0.01).
Collections