Çeliklerin su verme derinliğine tane boyutunun etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kaliteli imalat, ancak uygun malzeme seçimine bağlıdır. Çünkü üretim, öncelikle kullanılacak malzeme seçimi ile başlamaktadır. Makine imalat ve yapı sanayiinde en çok kullanılan malzeme çelik olduğuna göre çelik seçimi son derece önemlidir. Sertleşme derinliği ve sertleşme kabiliyetinin bilinmesi çelik seçimini kolaylaştırır. Sertleşme kabiliyetini tespit etmek için kullanılan metodun ucuz, kolay ve pratik olması onun yaygın olarak kullanılmasını sağlayacaktır.Bu çalışmada, SAE/AISI 1030 ve 4130 çeliklerinin sertleşme kabiliyetine tane boyutunun etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Söz konusu çeliklerden Jominy deney numuneleri yapılmış ve numunelerin tane boyutunu değiştirmek için, deney sıcaklıkları 900 °C, 1000 °C, 1100 °C, 1200 °C olarak seçilmiştir.Jominy deneyleri sonrası, numunelerin mikro yapıları da karakterize edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmaya göre sıcaklık arttıkça tane boyutu da artmaktadır ve tane boyutu arttıkça su verme derinliği de artmıştır.Anahtar Kelimeler: Jominy, Alından Su Verme, Sertleşebilirlik, Tane Boyutu High ? Quality production depends just on the choice of proper metarial. Because, producting begins first by the choice of metarials that will be used. Considering that stell is the metarial mostly used in the machine production and construction industry, the choice of steel is extremely important. The knowledge of hardening depth and hardening ability enables the steel selection. Being cheap, easy and practical of the method that is used to determine the cepability of hardening will maintain it to be used extensively.In this study, the capability of hardening of steel in SAE/AISI 1030 and 4130, grain size? s effects were investigated. Jominy steel specimens were made and inorder to change the grain size of samples and test temperatures were selected as 900 ° C, 1000 °C, 1100 ° C, at 1200 ° C.After Jominy tests, the micro structures of the samples were attempted to characterize. As a result, in this study, the grain size increases with increasing temperature and also with increasing depth of quenching medium.Keywords: Jominy, quenching on one side, hardenability, grain size
Collections