Hydrachna processifera, Eylais setosa ve Hydrodroma despiciens (Acari,Hydrachnidia) türlerinde yağ asitlerinin moleküler taksonomik açıdan değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Karamık Gölü'nden toplanan su kenesi (Acari, Hydracnidia) türlerinden, Hydrachna processifera, Eylais setosa ve Hydrodroma despiciens'in yağ asiti kompoziyonu gaz kromotografisi(GC) ile analiz edilmiştir. Doymuş yağ asitlerinden miristik asit (C14:0), palmitik (C16:0), Heptadekanoik (C17:0) ve stearik asit (C18:0) yüksek oranda bulunmuştur. Toplam doymuş yağ asiti oranları, türler arasında önemli derecede farklılık göstermiştir (p<0,05). Palmitoleik (C16:1), oleik (C18:1) ve erusik (C22:1) asit en fazla bulunan tekli doymamış yağ asitleridir. Toplam tekli doymamış yağ asitleri oranı türler arasında önemli ölçüde farklılık göstermiştir (p<0,05). Başlıca çoklu doymamış ω3 yağ asitleri linolenik (C18:3ω3), eikosatrienoik (C20:3ω3), eikosapentaenoik (C20:5ω3) ve dokosaheksaenoik (C22:6ω3) asit; ω6 yağ asitleri ise linoleik (C18:2ω6), γ-linolenik (C18:3ω6), eikosadienoik (C20:2ω6) ve araşidonik (C20:4ω6) asittir. Çoklu doymamış yağ asitleri arasında da türler arasında önemli ölçüde farklılıklar gözlenmiştir (p<0,05).Bu çalışmada Hydrachna processifera, Eylais setosa ve Hydrodroma despiciens türlerinin morfolojik özellikleri, Türkiye'deki ve dünyadaki yayılış alanları verilmiş ve yağ asiti oranları karşılaştırılmıştır. In this research, the fatty acid composition of the water mite (Acari; Hydracnidia) species like Hydrachna processifera, Eylais setosa and Hydrodroma despiciens collected from Lake Karamık, was determined by gas chromatographyMyristic acid (C14:0), palmitic (C16:0), heptadecanoic (C17:0) and stearic acid (C18:0) that belong to saturated fatty acids were found in high rates. Rates of the total saturated fatty acids were significantly varied amongst the species (p<0,05). Palmitoleic (C16:1), oleic (C18:1) and erusic (C22:1) acids were the most common single unsaturated fatty acids. Total single unsaturated fatty acids significantly varied amongst the species (p<0,05). Major multiple unsaturated ω3 fatty acids were γ-linolenic (C18:3ω3), eicosatrienoic (C20:3ω3), eicosapentaenoic (C20:5ω3) and docosahexaenoic (C22:6ω3) acids; ω6 fatty acids are linoleic (C18:2ω6), γ-linolenic (C18:3ω6), eicosadienoic (C20:2ω6) and arachidonic (C20:4ω6) acids. We the significant differinces were determinet amongst the species in terms of the fatty acid rates (p<0,05).In this study, morphological features and living hapitates of Hydrachna processifera, Eylais setosa and Hydrodroma despiciens species in Turkey and in the world were given, and their fatty acid rates were compared.
Collections