Bazı bitki örneklerinde antioksidan ve antiinflamatuar aktivitenin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Meyve ve sebzelerin tedavi amaçlı kullanımı yüzyıllardır süregelmektedir. Günümüzde de sağlık alanında meyve ve sebze kaynaklı alternatiflerin kullanımı giderek artmaktadır. Çalışmamızda kullanılan meyve ve sebzelerin antioksidan aktiviteleri, nitrit giderme ve indirgeme gücü denemeleri yapılarak tayin edildi. Çalışmamızda kullandığımız meyve ve sebzelerin hepsinde antioksidan aktivite kapasitesi saptandı. Antioksidan aktivite kapasitelerinin konsantrasyon artışı ile artttığı belirlendi. Çalışmamızda nitrit giderme aktivitesi ve indirgeme gücü en yüksek sarımsak ekstresinde saptandı. En düşük nitrit giderme aktivitesi ve indirgeme gücü ise beyaz üzüm ve kivi ekstrelerinde bulundu. Yüksek oranda nitrit giderme kapasitesi ve indirgeme gücü aktivitesi gösteren sarımsak ekstresinin sağlık alanında ilaç tedavisine ilave olarak kullanımının uygun olabileceği sonucuna varıldı. The use of fruits and vegetables for therapeutic purposes has been continuing for centuries. Nowadays, the use of alternatives from fruits and vegetables in the field health is increasing. The antioxidant activities of fruits and vegetables used in our study were determined by nitrite scavenging and reduction power experiments. Antioxidant capacity increased with increasing concentration. In the experiment, the highest nitrite scavenging activity and inhibitory power were observed in garlic extract. The lowest nitrite scavenging activity and reducing power were found in white grape and kiwi extracts. It was concluded that garlic extract which had the highest nitrite scavenging capacity and reducing power may be an appropriate additive in drugs and other treatment in the field of health.
Collections