Show simple item record

dc.contributor.advisorSaçan, Özlem
dc.contributor.advisorYanardağ, Refiye
dc.contributor.authorCan, Kübra
dc.date.accessioned2020-12-10T07:27:38Z
dc.date.available2020-12-10T07:27:38Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/214882
dc.description.abstractMeyve ve sebzelerin tedavi amaçlı kullanımı yüzyıllardır süregelmektedir. Günümüzde de sağlık alanında meyve ve sebze kaynaklı alternatiflerin kullanımı giderek artmaktadır. Çalışmamızda kullanılan meyve ve sebzelerin antioksidan aktiviteleri, nitrit giderme ve indirgeme gücü denemeleri yapılarak tayin edildi. Çalışmamızda kullandığımız meyve ve sebzelerin hepsinde antioksidan aktivite kapasitesi saptandı. Antioksidan aktivite kapasitelerinin konsantrasyon artışı ile artttığı belirlendi. Çalışmamızda nitrit giderme aktivitesi ve indirgeme gücü en yüksek sarımsak ekstresinde saptandı. En düşük nitrit giderme aktivitesi ve indirgeme gücü ise beyaz üzüm ve kivi ekstrelerinde bulundu. Yüksek oranda nitrit giderme kapasitesi ve indirgeme gücü aktivitesi gösteren sarımsak ekstresinin sağlık alanında ilaç tedavisine ilave olarak kullanımının uygun olabileceği sonucuna varıldı.
dc.description.abstractThe use of fruits and vegetables for therapeutic purposes has been continuing for centuries. Nowadays, the use of alternatives from fruits and vegetables in the field health is increasing. The antioxidant activities of fruits and vegetables used in our study were determined by nitrite scavenging and reduction power experiments. Antioxidant capacity increased with increasing concentration. In the experiment, the highest nitrite scavenging activity and inhibitory power were observed in garlic extract. The lowest nitrite scavenging activity and reducing power were found in white grape and kiwi extracts. It was concluded that garlic extract which had the highest nitrite scavenging capacity and reducing power may be an appropriate additive in drugs and other treatment in the field of health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleBazı bitki örneklerinde antioksidan ve antiinflamatuar aktivitenin tayini
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant and antiinflammatory activities in some plant samples
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPlants
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmAntioxidant enzymes
dc.subject.ytmAnti inflammatory agents
dc.subject.ytmNitrites
dc.subject.ytmGarlic
dc.identifier.yokid10246267
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
dc.identifier.thesisid549473
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess