Kahramanmaraş Fırnız Çay`ında üretilen Gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss, walbaum 1792) mevsimlere göre kas dokusundaki yağ asidi bileşenlerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde, özellikle gelişmiş ülkelerde insanlar, beslenmelerine çok dikkat etmekte ve beslenme rejimlerinde sağlık açısından uygun gıdaları seçmeye özen göstermektedirler. Bu gıdalar içerisinde de ilk sırayı çoklu doymamış yağ asitleri yönünden zengin olan balık ve diğer su ürünleri almaktadır. Bu çalışma, alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss) yağ asitlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi amacıyla 2015-2016 yıllarında Fırnız Balık Üretim Tesisleri'nden temin edilmiştir. Örneklerin kas dokularındaki yağ asidi bileşenleri GC-FID cihazı ile tespit edilmiştir. Analiz sonucunda O. mykiss'in dişi ve erkek bireylerinin kas dokularındaki yağ asitlerinden toplam PUFA, MUFAve SFA değerlerindeki mevsimsel farklılıklar istatistiksel olarak önemli düzeyde belirlenmiştir. Toplam tekli doymamış yağ asidi (MUFA) en fazla (%39,7) ilkbaharda erkek bireylerde, toplam SFA oranı ise en fazla (% 32,13) sonbaharda erkek bireylerde tespit edilmiştir. Toplam doymamış yağ asidi (PUFA/omega-6) oranı en yüksek (%25,01) ilkbahar mevsiminde erkek bireylerde bulunurken, toplam doymamış yağ asidi (PUFA/omega-3) oranı en yüksek (%18,51) ilkbahar mevsiminde dişi bireylerde tespit edilmiştir. Beslenmede oldukça büyük öneme sahip olan omega-6/omega-3 oranı en yüksek ilkbahar ve yaz mevsimlerinde erkek bireylerde (%2,96-2,51) oranında saptanmıştır. Omega-6 ve omega-3 yönünden zengin olan O. mykiss'in diyetteki alımının artırılması ilkbahar mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Today, especially in developed countries, people are very careful to feed and care to choose appropriate foods for their health in their diet. Among these foods, fish and other aquatic products that are rich in polyunsaturated fatty acids are the first order. This study has been obtained from the Fenugreek Fish Production Facility in 2015-2016 for the purpose of examining the seasonal changes of fatty acids in trout (Oncorhynchus mykiss). Fatty acid components in muscle tissues of the samples were determined by GC-FID instrument. As a result of the analysis, seasonal differences in total PUFA, MUFA and SFA values of fatty acids in muscular tissues of female and male individuals of O. mykiss were determined statistically significant. Total mono unsaturated fatty acid (MUFA) was detected in male individuals in the first (39.7%) and in the male individuals in the last (32,13%). The highest unsaturated fatty acid (PUFA / omega-6) ratio was found in male subjects in the highest season (25.01%) in spring, while the highest rate (18.51%) in total unsaturated fatty acid (PUFA / omega-3) . The omega-6 / omega-3 ratio, which has a fairly large pre-diet, was found to be highest in males (2.96-2.51%) in the highest spring and summer seasons. It is recommended that consumption of O. mykiss, which is rich in omega-6 and omega-3, is increased in the diet during the spring season.
Collections