Show simple item record

dc.contributor.advisorDıraz Yıldırım, Emel
dc.contributor.authorTaşdemir, Şerif
dc.date.accessioned2020-12-09T10:29:31Z
dc.date.available2020-12-09T10:29:31Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-03-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/206833
dc.description.abstractGünümüzde, özellikle gelişmiş ülkelerde insanlar, beslenmelerine çok dikkat etmekte ve beslenme rejimlerinde sağlık açısından uygun gıdaları seçmeye özen göstermektedirler. Bu gıdalar içerisinde de ilk sırayı çoklu doymamış yağ asitleri yönünden zengin olan balık ve diğer su ürünleri almaktadır. Bu çalışma, alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss) yağ asitlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi amacıyla 2015-2016 yıllarında Fırnız Balık Üretim Tesisleri'nden temin edilmiştir. Örneklerin kas dokularındaki yağ asidi bileşenleri GC-FID cihazı ile tespit edilmiştir. Analiz sonucunda O. mykiss'in dişi ve erkek bireylerinin kas dokularındaki yağ asitlerinden toplam PUFA, MUFAve SFA değerlerindeki mevsimsel farklılıklar istatistiksel olarak önemli düzeyde belirlenmiştir. Toplam tekli doymamış yağ asidi (MUFA) en fazla (%39,7) ilkbaharda erkek bireylerde, toplam SFA oranı ise en fazla (% 32,13) sonbaharda erkek bireylerde tespit edilmiştir. Toplam doymamış yağ asidi (PUFA/omega-6) oranı en yüksek (%25,01) ilkbahar mevsiminde erkek bireylerde bulunurken, toplam doymamış yağ asidi (PUFA/omega-3) oranı en yüksek (%18,51) ilkbahar mevsiminde dişi bireylerde tespit edilmiştir. Beslenmede oldukça büyük öneme sahip olan omega-6/omega-3 oranı en yüksek ilkbahar ve yaz mevsimlerinde erkek bireylerde (%2,96-2,51) oranında saptanmıştır. Omega-6 ve omega-3 yönünden zengin olan O. mykiss'in diyetteki alımının artırılması ilkbahar mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
dc.description.abstractToday, especially in developed countries, people are very careful to feed and care to choose appropriate foods for their health in their diet. Among these foods, fish and other aquatic products that are rich in polyunsaturated fatty acids are the first order. This study has been obtained from the Fenugreek Fish Production Facility in 2015-2016 for the purpose of examining the seasonal changes of fatty acids in trout (Oncorhynchus mykiss). Fatty acid components in muscle tissues of the samples were determined by GC-FID instrument. As a result of the analysis, seasonal differences in total PUFA, MUFA and SFA values of fatty acids in muscular tissues of female and male individuals of O. mykiss were determined statistically significant. Total mono unsaturated fatty acid (MUFA) was detected in male individuals in the first (39.7%) and in the male individuals in the last (32,13%). The highest unsaturated fatty acid (PUFA / omega-6) ratio was found in male subjects in the highest season (25.01%) in spring, while the highest rate (18.51%) in total unsaturated fatty acid (PUFA / omega-3) . The omega-6 / omega-3 ratio, which has a fairly large pre-diet, was found to be highest in males (2.96-2.51%) in the highest spring and summer seasons. It is recommended that consumption of O. mykiss, which is rich in omega-6 and omega-3, is increased in the diet during the spring season.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleKahramanmaraş Fırnız Çay`ında üretilen Gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss, walbaum 1792) mevsimlere göre kas dokusundaki yağ asidi bileşenlerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of fatty acid composition from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, walbaum 1792) muscle tissue produced in Kahramanmaraş Fırnız tea
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-28
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10143955
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid456492
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess