Hemoglobinin nonenzimatik glikasyonu üzerine demirsülfat etkisinin in vitro incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
59 ÖZET Hemoglobinin nonenzimatik glikasyonu üzerine FeS04'ın etkili olup olmadığı in vitro deney koşullarında araştırıldı. Sağlıklı kişilerin eritrositlerinden hazırlanan hemolizatlarla kontrol, glukozlu ve glukoz ve FeS04'lı inkübasyon deneyleri yapıldı. 37°C da 72 s süreli olarak yapılan bu deneylerde ortam pH'ınm 7, glukoz kon santrasyonunun 25 mM, FeS04 konsantrasyonunun 2 /Jg/ml olması sağlan dı. Hemoglobinin glikasyon yüzdesi boronik asid affinite kromatog- rafisi ile saptandı. Bulgular `küçük eşlendirilmiş serilerde t testi` uygulana rak değerlendirildi. Glukozlu ve glukozsuz ortamlarda inkübe edilen hemoglobinlerin glikasyon yüzdeleri arasında ileri derecede anlamlı fark saptandı (7.46 ± 1.27 ve 5.72 ± 1.07 (p<0.001). FeS04'lı ve FeS04'sız ortamlarda glukoz ile inkübe edilen hemog lobinlerin glikasyon yüzdeleri arasında anlamlı derecede fark saptandı (6.37 ± 1.06) ve (7.46 ± 1.27) (0.005 < p < 0.01). înkübasyon ortamında FeS04 bulunmasının hemoglobin glikasyo- nunu % 14.6 oranında inhibe ettiği saptandı. Bu araştırma, inorganik bileşimli tuzların, proteinlerin glikasyon kinetiği üzerine etkili olabildiğini göstermektir. 60 SUMMARY The in vitro effect of FeS04 on the nonenzymatic glycation of hemoglobin was examined. Hemolysates were prepared from blood specimens of normal humans and were incubated for 72 hours simultaneously with saline (control), with glucose (25 mM) and with glucose (25 mM) in the presence of FeS04 (2 /ig/ml). In all the experiments, temperature (37°C) and the pH of the medium (7.0) were constant. The extent of glycation was measured by boronic acid affinity chromatography and the findings were statistically evaluated by Student's `paired t test`. The findings showed that incubation with glucose causes a significant increase (7.46 ± 1.27) vs (5.72 ± 1.07) (p<0.001) and that incubation, in the presence of FeS04 with glucose causes a significant decrease (6.37 + 1.06) vs (7.46 ± 1.27) (0.005 < p < 0.01) in the percent of glycation. Hemoglobin glycation was found to be inhibited by 14.6% in the presence of FeS04, under the experimental conditions. This study establishes that inorganic salts can exert significant effects on the kinetics of glycation of proteins.
Collections