Show simple item record

dc.contributor.advisorCandan, Gülden
dc.contributor.authorÇelik, Figen
dc.date.accessioned2020-12-08T10:12:42Z
dc.date.available2020-12-08T10:12:42Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178603
dc.description.abstract59 ÖZET Hemoglobinin nonenzimatik glikasyonu üzerine FeS04'ın etkili olup olmadığı in vitro deney koşullarında araştırıldı. Sağlıklı kişilerin eritrositlerinden hazırlanan hemolizatlarla kontrol, glukozlu ve glukoz ve FeS04'lı inkübasyon deneyleri yapıldı. 37°C da 72 s süreli olarak yapılan bu deneylerde ortam pH'ınm 7, glukoz kon santrasyonunun 25 mM, FeS04 konsantrasyonunun 2 /Jg/ml olması sağlan dı. Hemoglobinin glikasyon yüzdesi boronik asid affinite kromatog- rafisi ile saptandı. Bulgular `küçük eşlendirilmiş serilerde t testi` uygulana rak değerlendirildi. Glukozlu ve glukozsuz ortamlarda inkübe edilen hemoglobinlerin glikasyon yüzdeleri arasında ileri derecede anlamlı fark saptandı (7.46 ± 1.27 ve 5.72 ± 1.07 (p<0.001). FeS04'lı ve FeS04'sız ortamlarda glukoz ile inkübe edilen hemog lobinlerin glikasyon yüzdeleri arasında anlamlı derecede fark saptandı (6.37 ± 1.06) ve (7.46 ± 1.27) (0.005 < p < 0.01). înkübasyon ortamında FeS04 bulunmasının hemoglobin glikasyo- nunu % 14.6 oranında inhibe ettiği saptandı. Bu araştırma, inorganik bileşimli tuzların, proteinlerin glikasyon kinetiği üzerine etkili olabildiğini göstermektir.
dc.description.abstract60 SUMMARY The in vitro effect of FeS04 on the nonenzymatic glycation of hemoglobin was examined. Hemolysates were prepared from blood specimens of normal humans and were incubated for 72 hours simultaneously with saline (control), with glucose (25 mM) and with glucose (25 mM) in the presence of FeS04 (2 /ig/ml). In all the experiments, temperature (37°C) and the pH of the medium (7.0) were constant. The extent of glycation was measured by boronic acid affinity chromatography and the findings were statistically evaluated by Student's `paired t test`. The findings showed that incubation with glucose causes a significant increase (7.46 ± 1.27) vs (5.72 ± 1.07) (p<0.001) and that incubation, in the presence of FeS04 with glucose causes a significant decrease (6.37 + 1.06) vs (7.46 ± 1.27) (0.005 < p < 0.01) in the percent of glycation. Hemoglobin glycation was found to be inhibited by 14.6% in the presence of FeS04, under the experimental conditions. This study establishes that inorganic salts can exert significant effects on the kinetics of glycation of proteins.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleHemoglobinin nonenzimatik glikasyonu üzerine demirsülfat etkisinin in vitro incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFerric compounds
dc.subject.ytmErythrocytes
dc.subject.ytmHemoglobins
dc.subject.ytmIn vitro
dc.subject.ytmIron
dc.subject.ytmGlycosylation
dc.identifier.yokid18207
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid18207
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess