İnfeksiyon kaynağı olarak hastane gıda servisleri ve bacillus cereus infeksiyonları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkez mutfağından 124, diyet mutfağından 137 olmak üzere toplam 261 besin örneği B.cereus'un varlığı yönünden incelendi. Arastama sonuçlarına göre, merkez mutfağından alman 124 besin örneğinin 13' ünden (% 10.4) ve diyet mutfağından alınan 137 besin örneğinin 20'sinden (% 14.5) oranında B.cereus üretildi. Çiğ olarak incelenen 77 besin örneğinin 13'ünden (% 16.8) ve 184 pişmiş besin örneğinin dağıtandan önce 18'inden (% 9.7) ve dağıtandan sonra 20'sin den (% 10.8) B.cereus ayırt edildi. Farklı ısılarda (+4°C ve oda ısısı) değişik bekletilme sürelerinden sonra (0 saat, 3 saat, 9 saat, 18 saat) B.cereus üretilen besin örnekleri ve kirlenme düzeyleri araştırıldı. Buna göre, oda ısısında tutulan besin örneklerindeki bakteri sayısının bekleme süresiyle orantılı olarak arttığı belirlendi Piştikten hemen sonra incelenen besin örneklerinin 1 gramında B.cereus genellikle 10 ve 102 düzeyinde iken 3,9,18 saat bekleyen örneklerde 103, 104'e kadar ulaştığı gözlendi Bakteri düzeyinin 104 olarak saptandığı besin örneklerinden üretilen 3 köken için toksin araştırması tavşanda damar permabolite reaksiyon testi kullanılarak yapıldı. Damar permabilite deneyi uygulanan 1 kökenden olumlu sonuç alındı. Böylece 1 kökenin ishal toksini içerdiği, diğer 2 kökenin ise ishal toksini içermediği tespit edildi 61 ÖZET Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkez mutfağından 124, diyet mutfağından 137 olmak üzere toplam 261 besin örneği B.cereus'un varlığı yönünden incelendi. Arastama sonuçlarına göre, merkez mutfağından alman 124 besin örneğinin 13' ünden (% 10.4) ve diyet mutfağından alınan 137 besin örneğinin 20'sinden (% 14.5) oranında B.cereus üretildi. Çiğ olarak incelenen 77 besin örneğinin 13'ünden (% 16.8) ve 184 pişmiş besin örneğinin dağıtandan önce 18'inden (% 9.7) ve dağıtandan sonra 20'sin den (% 10.8) B.cereus ayırt edildi. Farklı ısılarda (+4°C ve oda ısısı) değişik bekletilme sürelerinden sonra (0 saat, 3 saat, 9 saat, 18 saat) B.cereus üretilen besin örnekleri ve kirlenme düzeyleri araştırıldı. Buna göre, oda ısısında tutulan besin örneklerindeki bakteri sayısının bekleme süresiyle orantılı olarak arttığı belirlendi Piştikten hemen sonra incelenen besin örneklerinin 1 gramında B.cereus genellikle 10 ve 102 düzeyinde iken 3,9,18 saat bekleyen örneklerde 103, 104'e kadar ulaştığı gözlendi Bakteri düzeyinin 104 olarak saptandığı besin örneklerinden üretilen 3 köken için toksin araştırması tavşanda damar permabolite reaksiyon testi kullanılarak yapıldı. Damar permabilite deneyi uygulanan 1 kökenden olumlu sonuç alındı. Böylece 1 kökenin ishal toksini içerdiği, diğer 2 kökenin ise ishal toksini içermediği tespit edildi 61
Collections