Show simple item record

dc.contributor.advisorSamastı, Mustafa
dc.contributor.authorAlkan, Elif E.
dc.date.accessioned2020-12-08T09:48:54Z
dc.date.available2020-12-08T09:48:54Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177136
dc.description.abstractÖZET Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkez mutfağından 124, diyet mutfağından 137 olmak üzere toplam 261 besin örneği B.cereus'un varlığı yönünden incelendi. Arastama sonuçlarına göre, merkez mutfağından alman 124 besin örneğinin 13' ünden (% 10.4) ve diyet mutfağından alınan 137 besin örneğinin 20'sinden (% 14.5) oranında B.cereus üretildi. Çiğ olarak incelenen 77 besin örneğinin 13'ünden (% 16.8) ve 184 pişmiş besin örneğinin dağıtandan önce 18'inden (% 9.7) ve dağıtandan sonra 20'sin den (% 10.8) B.cereus ayırt edildi. Farklı ısılarda (+4°C ve oda ısısı) değişik bekletilme sürelerinden sonra (0 saat, 3 saat, 9 saat, 18 saat) B.cereus üretilen besin örnekleri ve kirlenme düzeyleri araştırıldı. Buna göre, oda ısısında tutulan besin örneklerindeki bakteri sayısının bekleme süresiyle orantılı olarak arttığı belirlendi Piştikten hemen sonra incelenen besin örneklerinin 1 gramında B.cereus genellikle 10 ve 102 düzeyinde iken 3,9,18 saat bekleyen örneklerde 103, 104'e kadar ulaştığı gözlendi Bakteri düzeyinin 104 olarak saptandığı besin örneklerinden üretilen 3 köken için toksin araştırması tavşanda damar permabolite reaksiyon testi kullanılarak yapıldı. Damar permabilite deneyi uygulanan 1 kökenden olumlu sonuç alındı. Böylece 1 kökenin ishal toksini içerdiği, diğer 2 kökenin ise ishal toksini içermediği tespit edildi 61
dc.description.abstractÖZET Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkez mutfağından 124, diyet mutfağından 137 olmak üzere toplam 261 besin örneği B.cereus'un varlığı yönünden incelendi. Arastama sonuçlarına göre, merkez mutfağından alman 124 besin örneğinin 13' ünden (% 10.4) ve diyet mutfağından alınan 137 besin örneğinin 20'sinden (% 14.5) oranında B.cereus üretildi. Çiğ olarak incelenen 77 besin örneğinin 13'ünden (% 16.8) ve 184 pişmiş besin örneğinin dağıtandan önce 18'inden (% 9.7) ve dağıtandan sonra 20'sin den (% 10.8) B.cereus ayırt edildi. Farklı ısılarda (+4°C ve oda ısısı) değişik bekletilme sürelerinden sonra (0 saat, 3 saat, 9 saat, 18 saat) B.cereus üretilen besin örnekleri ve kirlenme düzeyleri araştırıldı. Buna göre, oda ısısında tutulan besin örneklerindeki bakteri sayısının bekleme süresiyle orantılı olarak arttığı belirlendi Piştikten hemen sonra incelenen besin örneklerinin 1 gramında B.cereus genellikle 10 ve 102 düzeyinde iken 3,9,18 saat bekleyen örneklerde 103, 104'e kadar ulaştığı gözlendi Bakteri düzeyinin 104 olarak saptandığı besin örneklerinden üretilen 3 köken için toksin araştırması tavşanda damar permabolite reaksiyon testi kullanılarak yapıldı. Damar permabilite deneyi uygulanan 1 kökenden olumlu sonuç alındı. Böylece 1 kökenin ishal toksini içerdiği, diğer 2 kökenin ise ishal toksini içermediği tespit edildi 61en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleİnfeksiyon kaynağı olarak hastane gıda servisleri ve bacillus cereus infeksiyonları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood poisoning
dc.subject.ytmBacillus cereus
dc.subject.ytmThe Cerrahpasa Faculty of Medicine
dc.subject.ytmInfection
dc.subject.ytmHospitals
dc.identifier.yokid40922
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid40922
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess