Niğde ve Pozantı yöresinde, Alar`ın Amasya elmasında renklenme ve bazı meyve özellikleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Ülkemizde en çok üretilen Amasya elma çeşidimizde, derimin geciktirilmesi ile sağlanmaya çalışılan kırmızı renk yoğunluğunu artırmak ve meyve eti sertliğinin azalmasını ve derim öncesi dökümlerini engelle mek amacıyla 1983 ve 1984 te Çamardı (Niğde), Niğde (Merkez) ve Kamışlı vadisinde. (Pozantı), bir seri araştırma yapılmıştır. 250, 500 ve 1000 ppm olarak derimden yaklaşık 1-2.5 ay önce uygulanan Alar Amasya elmasında iyi bir renklenme sağlamış ve derim öncesi dökümlerine de bir miktar engel olmuştur. Uygulama yapılan meyvelerin meyve eti sertliklerinde tanık meyvelere göre önemli farklılıklar bulunmamıştır. 6 aylık muhafaza süresince yapılan çeşitli analizlerden de Alar' in muhafaza yönünden sakınca yaratmadığı anlaşılmıştır. - VI - ABSTRACT Amasya apple is one of the most important local variety in Turkey. In order to increase the red colour intensity, to prevent softening and fruit drop, during 1983 and 1984 a series of experiments were conducted with Alar in Çamardı (Niğde), Niğde and Kamışlı (Pozantı). Applications of 250, 500 and 1000 ppm Alar, 1 to 2,5 months before harvest caused a good red colour and prevented fruit drop to a certain extend. No differences were found between the flesh firmness of treated and untreated fruits. No adverse effect of Alar were noticed during the 6 months of treated Amasya apples» - VII -
Collections