Adana`da işlenen kara salyangozlarının özelliklerinde bekletme ve işleme sırasında görülen değişmeler ile kimyasal bileşiminin belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Kara Salyangozunun özelliklerinde, bekletme ve işleme sırasında görülen derişmeler ile kimyasal bileşiminin saptanmasını amaçlayan bu çalısmada Adana'nın çeşitli yörelerinden ticari bir isletmeye getirilen salyangozlar kullanılmıştır..1989 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında alınan örnekler canlı olarak 0,1,2,3 gün bekletilmiş, bekletme ve isleme sırasında salyangoz özelliklerinde görülen değişmeler belirlenmiştir. Aynı örnekler üzerinde kimyasal analizler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucu, bekletmenin salyangoz özelliklerinde ve et randımanı üzerinde etkisi olmadığı, sadece canlı alırlıkta kayıplara neden olduğu belirlenmiştir. Mayıs ayı örneklerinde et randımanı ortalama X 29.05 olarak saptanmış ve toplama mevsimi için en uygun olduğu görülmüştür. Kara Salyangozunun toplam kuru madde içeriği ortalama % 21.82, toplam -yağ %. 0.57, toplam protein % 13.74 ve kül i ç e r i ği % 0.26 olar a k be lir len m i s t i r. ABSTRACT The purpose of this study was to determine the changes in snail properties during storage and processing with average chemical composition. In this study, the snail samples which were brought to a commercial plant from different regions of Adana were used» The samples obtained- in April., May and June were kept alive for 0,1,2,3 days 5 during this period, the changes in snail properties were determined. The chemical analysis were made on the same samples. According to the result, it was determined that keeping the snails had no significant effect on snail properties and meat yield, but it caused losses in live-weights. The meat yield of the samples, obtained May was 29.05 'A Therefore, May was recommended as the most suitable harvest-season for snail. The total dry matter, total fat, total protein and ash content of snail samples were 21.82, 0.57, I'3.74 and 0.26 `/. respectively.
Collections