Show simple item record

dc.contributor.advisorFenercioğlu, Hasan
dc.contributor.authorKocabaş, Gül
dc.date.accessioned2020-12-07T16:13:05Z
dc.date.available2020-12-07T16:13:05Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/161072
dc.description.abstractÖZ Kara Salyangozunun özelliklerinde, bekletme ve işleme sırasında görülen derişmeler ile kimyasal bileşiminin saptanmasını amaçlayan bu çalısmada Adana'nın çeşitli yörelerinden ticari bir isletmeye getirilen salyangozlar kullanılmıştır..1989 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında alınan örnekler canlı olarak 0,1,2,3 gün bekletilmiş, bekletme ve isleme sırasında salyangoz özelliklerinde görülen değişmeler belirlenmiştir. Aynı örnekler üzerinde kimyasal analizler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucu, bekletmenin salyangoz özelliklerinde ve et randımanı üzerinde etkisi olmadığı, sadece canlı alırlıkta kayıplara neden olduğu belirlenmiştir. Mayıs ayı örneklerinde et randımanı ortalama X 29.05 olarak saptanmış ve toplama mevsimi için en uygun olduğu görülmüştür. Kara Salyangozunun toplam kuru madde içeriği ortalama % 21.82, toplam -yağ %. 0.57, toplam protein % 13.74 ve kül i ç e r i ği % 0.26 olar a k be lir len m i s t i r.
dc.description.abstractABSTRACT The purpose of this study was to determine the changes in snail properties during storage and processing with average chemical composition. In this study, the snail samples which were brought to a commercial plant from different regions of Adana were used» The samples obtained- in April., May and June were kept alive for 0,1,2,3 days 5 during this period, the changes in snail properties were determined. The chemical analysis were made on the same samples. According to the result, it was determined that keeping the snails had no significant effect on snail properties and meat yield, but it caused losses in live-weights. The meat yield of the samples, obtained May was 29.05 'A Therefore, May was recommended as the most suitable harvest-season for snail. The total dry matter, total fat, total protein and ash content of snail samples were 21.82, 0.57, I'3.74 and 0.26 `/. respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAdana`da işlenen kara salyangozlarının özelliklerinde bekletme ve işleme sırasında görülen değişmeler ile kimyasal bileşiminin belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAdana
dc.subject.ytmLand snails
dc.subject.ytmSnails
dc.identifier.yokid17758
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17758
dc.description.pages27
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess