Taze ve uygun koşullarda korunmuş Artemia sp. (İzmir-Çamaltı tuzlası) yumurtalarının açılma oranlarının karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada taze ve uygun koşullarda korunmuş Artemia sp. (İzmir-Çamaltı Tuzlası) yumurtalarının açılma oranlan karşılaştırıldı. 1996 yılına ait Artemia sp. kış ve yaz yumurtaları ile konserve edilerek muhafaza edilmiş kış yumurtalarının yapay koşullarda iki farklı sıcaklık (25°C-30°C) ve 3 ayrı tuz yoğunluğunda (%025-%035-%045) inkübasyonları yapıldı. 24-48 saatlik sürelerde bunlardan örnekler alınıp sayıldı ve açılma oranlan bulundu. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, en iyi verim taze kış yumurtalarından (%39,2- 52,1), en az verim ise konserve edilmiş kış yumurtalarından elde edildi (%2,5-5). Taze olmasına rağmen, yaz yumurtalarının taze kış yumurtalarına göre daha az açıldığı görüldü (%17,9-24,3).Ayrıca bu dönemlere sat Artemia sp. yumurtaları ile bunların farklı süre, sıcaklık ve tuzlulukta oluşturulan gruplan arasındaki yumurta açılım oranlarında istatistiki analizlere göre önemli farklılıklar görüldü (ANOVA, P<0.05). Araştırmada, 3 döneme ait Artemia sp. yumurtalarının aynı sıcaklık ve tuzluluk parametrelerinde ilk açılım oranlan gözlendi ve şöyle bulundu: Taze kış yumurtaların 9 saat, taze yaz yumurtaları 6 saat ve konserve edilmiş yumurtalarında 18 saatte açıldığı tesbit edildi. 55 Comparing of hatching rates of Artemia sp. eggs (İzmir-Çamaltı Saltern) kept in the fresh and suitable conditions. The winter and summer eggs Artemia sp. belong to 1996 year and winter eggs kept by conserving procedure were examined in the artificial conditions, two different temperatures (25°C - 30°C) and 3different salinity (%025, %035, %45). Samples were taken from then during 24-48 hours, they counted and their opening rates were found. According to the results obtained from the examinations the best output was obtained from the fresh winter eggs (%39,2 - 52,1) and the least output from the conserved winter eggs (%2,5 - 5). The summer eggs were opened less than the fresh winter eggs eventhough they were also fresh (% 17,9 - 24,3). There were important differences according to the statistical analysis in the egg opening rates between the eggs of Artemia sp. belong to these periods and their groups formed in the various periods, temperatures and salt densities (ANOVA P<0.05). In the research, the first opening rates were observed in the same temperature and salt density parameters of the Artemia sp. eggs belong to 3 periods. The resit was as follows; The fresh winter eggs were opened in the 9. hour, fresh summer eggs in the 6. hour and conserved ones in the 18. hour. 56
Collections