Buğday bitkisinde artan dozlarda topraktan ve yapraktan uygulanan azotun tane verimi ve protein içeriğine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUĞDAY BİTKİSİNDE ARTAN DOZLARDA TOPRAKTAN VE YAPRAKTAN UYGULANAN AZOTUN TANE VERİMİ VE PROTEİN İÇERİĞİNE ETKİSİ EbruKARNEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Yıl: 2004, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jüri: Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Protein, tahıllarda önemli bir kalite parametresidir. Bu çalışmadaki amaç, sera koşullarında, buğdaya başaklanma öncesi ve çiçeklenme sonrası dönemlerinde, yapraktan artan dozlarda üre-N uygulamasının ve topraktan uygulanan N dozlarının bitkinin tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkilerini belirlemektir. Yapraktan üre-N uygulamasının kuru madde miktarı, tanede azot içeriği, tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkisi, artan azot dozuyla birlikte istatistiksel olarak önemli düzeyde artmıştır. Yapraktan uygulanan üre-N ile birlikte tane protein içeriği % 43.9 artarken, tane verimi kontrole göre % 13.4 artmıştır. Anahtar Kelimeler: Üre-N, tane proteini, yapraktan gübreleme, buğday ABSTRACT MSc THESIS INFLUENCE OF INCREASING N RATES APPLICATIONS FROM SOIL AND LEAVES ON WHEAT GRAIN YIELD AND GRAIN PROTEIN CONTENT EbruKARNEZ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Hayriye İBRÎKÇİ Year: 2004, Pages: 42 Jury: Prof. Dr. Zülkûf KAYA Jury: Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Protein is a primary quality component of cereal grains. The main objective of this study was to determine the effect of foliar urea-N sprays and N application from soil on grain protein percentage and grain yield of wheat grown under greenhouse conditions. Urea in spray form applied at key development stages as pre- anthesis and post-anthesis. Foliar nitrogen fertilizer effects on dry matter, grain N content, grain protein content and grain yield were statistically significant, and increased by urea-N rates. Foliar fertilizer applications resulted in a significant increase grain protein content (%43.9) and grain yield (%13.4). Key Words: Urea-N, grain protein content, foliar application, wheat II
Collections