Buğday bitkisinde artan dozlarda topraktan ve yapraktan uygulanan azotun tane verimi ve protein içeriğine etkisi
dc.contributor.advisor | İbrikçi, Hayriye | |
dc.contributor.author | Karnez, Ebru | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T13:42:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T13:42:33Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/153341 | |
dc.description.abstract | oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUĞDAY BİTKİSİNDE ARTAN DOZLARDA TOPRAKTAN VE YAPRAKTAN UYGULANAN AZOTUN TANE VERİMİ VE PROTEİN İÇERİĞİNE ETKİSİ EbruKARNEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Yıl: 2004, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jüri: Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Protein, tahıllarda önemli bir kalite parametresidir. Bu çalışmadaki amaç, sera koşullarında, buğdaya başaklanma öncesi ve çiçeklenme sonrası dönemlerinde, yapraktan artan dozlarda üre-N uygulamasının ve topraktan uygulanan N dozlarının bitkinin tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkilerini belirlemektir. Yapraktan üre-N uygulamasının kuru madde miktarı, tanede azot içeriği, tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkisi, artan azot dozuyla birlikte istatistiksel olarak önemli düzeyde artmıştır. Yapraktan uygulanan üre-N ile birlikte tane protein içeriği % 43.9 artarken, tane verimi kontrole göre % 13.4 artmıştır. Anahtar Kelimeler: Üre-N, tane proteini, yapraktan gübreleme, buğday | |
dc.description.abstract | ABSTRACT MSc THESIS INFLUENCE OF INCREASING N RATES APPLICATIONS FROM SOIL AND LEAVES ON WHEAT GRAIN YIELD AND GRAIN PROTEIN CONTENT EbruKARNEZ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Hayriye İBRÎKÇİ Year: 2004, Pages: 42 Jury: Prof. Dr. Zülkûf KAYA Jury: Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Protein is a primary quality component of cereal grains. The main objective of this study was to determine the effect of foliar urea-N sprays and N application from soil on grain protein percentage and grain yield of wheat grown under greenhouse conditions. Urea in spray form applied at key development stages as pre- anthesis and post-anthesis. Foliar nitrogen fertilizer effects on dry matter, grain N content, grain protein content and grain yield were statistically significant, and increased by urea-N rates. Foliar fertilizer applications resulted in a significant increase grain protein content (%43.9) and grain yield (%13.4). Key Words: Urea-N, grain protein content, foliar application, wheat II | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Buğday bitkisinde artan dozlarda topraktan ve yapraktan uygulanan azotun tane verimi ve protein içeriğine etkisi | |
dc.title.alternative | Influence of increasing n rates applications from soil and leaves on wheat grain yield and grain protein content | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Toprak Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 168554 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 151762 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |