Tuza hassas ve dayanıklı iki domates türünde NaCI tipi tuz stresinin bazı metabolik olaylar üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZA HASSAS ve DAYANIKLI İKİ DOMATES TÜRÜNDE NaCl TİPİ TUZ STRESİNİN BAZI METABOLİK OLAYLAR ÜZERİNE ETKİSİ Zeynep Banu PORGALI İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 108 + xi sayfa 2001 Danışman: Yrd.Doç.Dr. Füsun YÜREKLİ Bu çalışmada tuza duyarlı {Lycopersicon esculentum Mill ev. Falcon 82) ve tuza dayanıklı {Lycopersicon pennellü Corell) iki domates türünün yaprak dokusunda sodyum klorür (NaCl) tipi tuz stresinin toplam protein miktarı, toplam süperoksit dismutaz (SOD)enzim aktivitesi, prolin miktarı, bağıl su içeriği ve bitki büyüme hormonlarından Oksin (îndol-3 asetik asit, IAA), Gibberellik asit (GA3), Sitokinin (Zeatin) ve Absisik asit (ABA) seviyeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. a) Tuza duyarlı L. esculentum' da kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tuz stresi uygulamasında; toplam protein miktarı, toplam SOD enzim aktivitesi bağıl su içeriği ve zeatin miktarı azalırken, prolin, IAA, GA3 ve ABA miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. b) Tuza dayanıklı L. pennelliVde toplam protein miktarı, toplam SOD enzim aktivitesi, prolin miktarı, bağıl su içeriği, IAA, GA3 ve zeatin ve ABA miktarlarında bir artışın olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Tuz stresi, domates, toplam protein miktarı, süperoksit dismutaz (SOD), prolin, bağıl su içeriği, indol-3- asit (IAA), gibberellik asit (GA3), sitokinin absisik asit (ABA)
Collections