1-metilsiklopropen uygulamasının depolanan Amasya elmalarının kalite özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Amasya çeşidi elmalarda 1-MCP (1-Metilsiklopropen) uygulamasının muhafaza süresince elmaların kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Niğde Ulukışla bölgesinden temin edilen elmalar iki gruba ayrılıp, bir grup kontrol grubu olmak üzere, diğer grup elmalara 625 ppb dozunda 1-MCP uygulanmıştır. 0±1°C'de, ortalama % 90-95 oransal nem koşullarında bulunan soğuk hava deposunda 6 ay muhafaza edilmiştir. Sonuçlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında 1-MCP uygulamasının elmalarda solunum hızını düşürmede, dışsal etilen üretimini baskılamada, meyve eti sertliğini korumada olumlu etkileri görülürken; elmada ağırlık kaybı, depo yanıklığı, kabuk yüzey renginin korunması, titrasyon asitliği, suda çözünür kuru madde miktarı ve nişasta düzeyindeki değişimlere 1-MCP uygulamasının olumlu etkisi olmamıştır. 1-MCP uygulanan Amasya cinsi elmaların toplam fenolik madde içeriğindeki azalma kontrol grubuna göre daha çok olmuştur. Kontrol ve 1-MCP uygulanmış örneklerde muhafaza boyunca iki farklı yöntemle belirlenen antioksidan kapasitesinde çok az değişim gözlenmiştir. Polifenol oksidaz enzim aktivitesinde depolama süresince her iki grupta da artış olmuştur. In this study, effects of 1-Methylcylopropene treatment on quality parameters of stored Amasya apples were investigated. Apples obtained from a commercial apple orchard were divided into two groups, one was control group and the other group was treated with 625 ppb 1-MCP. They were stored at 0 ± 1°C with 90-95% relative humidity for 6 months. According to the results obtained 1-MCP treatment had positive effects on decreasing respiration rate, suppressing external ethylene production, maintaining hardness of fruit flesh while no positive effects were observed on loss of fruit weight, preventing surface color loss, formation of superficial scald, total titratable acidity, soluble solid contents and starch level. The decrease in total phenolic content of the apples treated with 1-MCP was higher than the control group. There was little change in the antioxidant capacity of the control and 1-MCP-treated samples determined by two different methods. Polyphenol oxidase activity increased in both groups during storage.
Collections