Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnal, Mustafa Ümit
dc.contributor.authorGencan, Cansu
dc.date.accessioned2020-12-07T09:34:18Z
dc.date.available2020-12-07T09:34:18Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/124278
dc.description.abstractBu çalışmada Amasya çeşidi elmalarda 1-MCP (1-Metilsiklopropen) uygulamasının muhafaza süresince elmaların kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Niğde Ulukışla bölgesinden temin edilen elmalar iki gruba ayrılıp, bir grup kontrol grubu olmak üzere, diğer grup elmalara 625 ppb dozunda 1-MCP uygulanmıştır. 0±1°C'de, ortalama % 90-95 oransal nem koşullarında bulunan soğuk hava deposunda 6 ay muhafaza edilmiştir. Sonuçlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında 1-MCP uygulamasının elmalarda solunum hızını düşürmede, dışsal etilen üretimini baskılamada, meyve eti sertliğini korumada olumlu etkileri görülürken; elmada ağırlık kaybı, depo yanıklığı, kabuk yüzey renginin korunması, titrasyon asitliği, suda çözünür kuru madde miktarı ve nişasta düzeyindeki değişimlere 1-MCP uygulamasının olumlu etkisi olmamıştır. 1-MCP uygulanan Amasya cinsi elmaların toplam fenolik madde içeriğindeki azalma kontrol grubuna göre daha çok olmuştur. Kontrol ve 1-MCP uygulanmış örneklerde muhafaza boyunca iki farklı yöntemle belirlenen antioksidan kapasitesinde çok az değişim gözlenmiştir. Polifenol oksidaz enzim aktivitesinde depolama süresince her iki grupta da artış olmuştur.
dc.description.abstractIn this study, effects of 1-Methylcylopropene treatment on quality parameters of stored Amasya apples were investigated. Apples obtained from a commercial apple orchard were divided into two groups, one was control group and the other group was treated with 625 ppb 1-MCP. They were stored at 0 ± 1°C with 90-95% relative humidity for 6 months. According to the results obtained 1-MCP treatment had positive effects on decreasing respiration rate, suppressing external ethylene production, maintaining hardness of fruit flesh while no positive effects were observed on loss of fruit weight, preventing surface color loss, formation of superficial scald, total titratable acidity, soluble solid contents and starch level. The decrease in total phenolic content of the apples treated with 1-MCP was higher than the control group. There was little change in the antioxidant capacity of the control and 1-MCP-treated samples determined by two different methods. Polyphenol oxidase activity increased in both groups during storage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.title1-metilsiklopropen uygulamasının depolanan Amasya elmalarının kalite özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of 1-methylcyclopropene application on quality characteristics of stored Amasya apples
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-05
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10314403
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607260
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess