Yumuşak çeliğin korozyonu üzerine kapari (Capparis spinosa L.) bitkisinin meyve ekstraktının inhibitör etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İnhibitör kullanımı günümüzde korozyonu önleme çalışmalarında hala kullanılan en yaygın yöntemdir. Ancak, mevcutta kullanılan kimyasal inhibitörler yerine ekonomik, güvenlik ve çevresel açıdan daha fazla avantaj sağlayan doğal bitki eksraktlarının inhibitör olarak kullanımı giderek artmıştır. Bu çalışmada yumuşak çeliğin (YÇ) 0,5 M Na2SO4çözeltisindeki korozyonuna doğal bir bitki olan kapari bitkisi tohumundan elde edilen ekstraktın inhibitör etkisi araştırılmıştır.Deneysel verileri elde etmek için farklı pH'ta farklı derişimlere bağlı olarak akım potansiyel eğrileri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS), temas açısı ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlardan pH'la ve ekstrakt derişimine bağlı olarak kapari bitkisi tohumunun inhibitör olma durumlarının değiştiği gözlenmiştir. Kapari bitkisi tohumu ekstraktının iyi bir inhibitör olarak bulunduğu pH aralığı 2 ve 4 olarak gözlenmiştir. En yüksek inhibisyon etkinliği pH 2'de % 77 olarak bulunmuştur. The use of inhibitors is still the most common method used in corrosion prevention studies. However, benefiting from natural plant extracts as inhibitors, which are more economical, safer, and environmentally friendly than currently used chemical inhibitors, has graduallyincreased. In this study, the inhibitory effect of the extract obtained from the seed of the caper plant, which is a natural plant, on corrosion of soft steel was investigated in a 0.5 MNa2SO4 solution. To obtain the experimental data, current potential curves, electrochemical impedance spectroscopy (EIS), contact angle and scanning electron microscopy (SEM) methods were used depending on different concentrations at different pH. From the results obtained, it was observed that the inhibitor status of caper seed extract was found to be a good inhibitor with a 2-4 pH range. The highest inhibition activity was found to be %77 at pH2.
Collections