Show simple item record

dc.contributor.advisorDehri, İlyas
dc.contributor.authorGünbeyi, Esra
dc.date.accessioned2020-12-07T09:32:24Z
dc.date.available2020-12-07T09:32:24Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/123947
dc.description.abstractİnhibitör kullanımı günümüzde korozyonu önleme çalışmalarında hala kullanılan en yaygın yöntemdir. Ancak, mevcutta kullanılan kimyasal inhibitörler yerine ekonomik, güvenlik ve çevresel açıdan daha fazla avantaj sağlayan doğal bitki eksraktlarının inhibitör olarak kullanımı giderek artmıştır. Bu çalışmada yumuşak çeliğin (YÇ) 0,5 M Na2SO4çözeltisindeki korozyonuna doğal bir bitki olan kapari bitkisi tohumundan elde edilen ekstraktın inhibitör etkisi araştırılmıştır.Deneysel verileri elde etmek için farklı pH'ta farklı derişimlere bağlı olarak akım potansiyel eğrileri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS), temas açısı ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlardan pH'la ve ekstrakt derişimine bağlı olarak kapari bitkisi tohumunun inhibitör olma durumlarının değiştiği gözlenmiştir. Kapari bitkisi tohumu ekstraktının iyi bir inhibitör olarak bulunduğu pH aralığı 2 ve 4 olarak gözlenmiştir. En yüksek inhibisyon etkinliği pH 2'de % 77 olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractThe use of inhibitors is still the most common method used in corrosion prevention studies. However, benefiting from natural plant extracts as inhibitors, which are more economical, safer, and environmentally friendly than currently used chemical inhibitors, has graduallyincreased. In this study, the inhibitory effect of the extract obtained from the seed of the caper plant, which is a natural plant, on corrosion of soft steel was investigated in a 0.5 MNa2SO4 solution. To obtain the experimental data, current potential curves, electrochemical impedance spectroscopy (EIS), contact angle and scanning electron microscopy (SEM) methods were used depending on different concentrations at different pH. From the results obtained, it was observed that the inhibitor status of caper seed extract was found to be a good inhibitor with a 2-4 pH range. The highest inhibition activity was found to be %77 at pH2.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleYumuşak çeliğin korozyonu üzerine kapari (Capparis spinosa L.) bitkisinin meyve ekstraktının inhibitör etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the inhibitor effect of fruit extractof capari (Capparis spinosa L.) plant on corrosion of soft
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-18
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10320999
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid609987
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess