Geven (astragalus) balının kimyasal bileşiminin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET Bu çalışmada Diyarbakır yöresinden alınan Geven {Astragalus) balının kimyasal bileşimi incelenmiştir. Bal örneğinde invert şeker, sakkaroz, su, kül, asidite, prolin, hidroksimetilfurfural (HMF) ve diastaz aktivite tayinleri Association of Official Analytical Chemists (AOAC) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'nin kabul ettiği stan dart yöntemlerle yapıldı. Sonuçlar TSE standartlarına uyumluluk gösterdi. Bulunan değerler: HMF 17,9 mg kg`1; diastaz sayısı 26,1 ; su % 17,4 ; invert şeker % 73,9 ; sakkaroz % 1,5 ; kül % 0,25 ; prolin 86,0 mg/100g ; pH 4,3 ; serbest asit 26,0 meq kg'1 ve lakton 5,0 meq kg`1. Ayrıca, balın amilaz enzimi kısmen saflaştırılarak; enzimin nişasta, glikojen ve heparin bileşikleri üzerindeki etkisi incelendi. Kullanılan bu bileşiklerden nişastanın en uygun substrat olduğu belirlendi. Amilazın enziminin optimum pH ı; nişasta, glikojen ve heparin için sırasıyla 5,5, 5,0 ve 7,0 olarak bulundu. SUMMARY This study; it has been examined composition of Geven //oınsy(Astragalus) from Diyarbakır. In sample; invert sugar, saccarose, moisture, ash, acidity, proline, hydroxymethylrurtural (HMF) and diastase activity values were determined by standard methods of Association of Official Analytical Chemists (AOAC) and Turkish Standards Institute (TSI). The results were conveniented to TSI standards. Values were as follows: HMF 17.9 mg kg`1; diastase number 26.1; moisture 17.4 %; invert sugar 73.9 %; sucrose 1.5%; ash 0.25%; proline 86.0mg/100g; pH 4.3; free acid 26.0 meq kg`1 and lactone 5.0 meq kg'1. Also, the honey amilase enzyme was partially purified and investigated effect on starch, glycogene and heparine. It was found the most appropiate starch as substrate for the enzyme. Optimum pH was determined for starch 5.5, for glycogene 5.0 and for heparine 7.0.
Collections