Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Hayrullah
dc.contributor.authorDal, Mehmet Can
dc.date.accessioned2020-12-07T08:42:06Z
dc.date.available2020-12-07T08:42:06Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116694
dc.description.abstractIV ÖZET Bu çalışmada Diyarbakır yöresinden alınan Geven {Astragalus) balının kimyasal bileşimi incelenmiştir. Bal örneğinde invert şeker, sakkaroz, su, kül, asidite, prolin, hidroksimetilfurfural (HMF) ve diastaz aktivite tayinleri Association of Official Analytical Chemists (AOAC) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'nin kabul ettiği stan dart yöntemlerle yapıldı. Sonuçlar TSE standartlarına uyumluluk gösterdi. Bulunan değerler: HMF 17,9 mg kg`1; diastaz sayısı 26,1 ; su % 17,4 ; invert şeker % 73,9 ; sakkaroz % 1,5 ; kül % 0,25 ; prolin 86,0 mg/100g ; pH 4,3 ; serbest asit 26,0 meq kg'1 ve lakton 5,0 meq kg`1. Ayrıca, balın amilaz enzimi kısmen saflaştırılarak; enzimin nişasta, glikojen ve heparin bileşikleri üzerindeki etkisi incelendi. Kullanılan bu bileşiklerden nişastanın en uygun substrat olduğu belirlendi. Amilazın enziminin optimum pH ı; nişasta, glikojen ve heparin için sırasıyla 5,5, 5,0 ve 7,0 olarak bulundu.
dc.description.abstractSUMMARY This study; it has been examined composition of Geven //oınsy(Astragalus) from Diyarbakır. In sample; invert sugar, saccarose, moisture, ash, acidity, proline, hydroxymethylrurtural (HMF) and diastase activity values were determined by standard methods of Association of Official Analytical Chemists (AOAC) and Turkish Standards Institute (TSI). The results were conveniented to TSI standards. Values were as follows: HMF 17.9 mg kg`1; diastase number 26.1; moisture 17.4 %; invert sugar 73.9 %; sucrose 1.5%; ash 0.25%; proline 86.0mg/100g; pH 4.3; free acid 26.0 meq kg`1 and lactone 5.0 meq kg'1. Also, the honey amilase enzyme was partially purified and investigated effect on starch, glycogene and heparine. It was found the most appropiate starch as substrate for the enzyme. Optimum pH was determined for starch 5.5, for glycogene 5.0 and for heparine 7.0.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleGeven (astragalus) balının kimyasal bileşiminin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGeven honey
dc.subject.ytmDiyarbakır
dc.subject.ytmChemical composition
dc.identifier.yokid127842
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid121409
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess