Gebeliğin son üç ayındaki kadınların omega-3 yağ asitleri tüketimleri ile serum omega-3 yağ asitleri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Beyin ve retinadaki fosfolipit yapıda bulunan yağ asitlerinin hemen hemen yarısını oluşturan omega-3 yağ asitlerinin, özellikle sinirsel gelişimin belirginleştiği gebeliğin 3. ayında yeterli miktarda omega-3 yağ asidi alınması çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden gebe kadınlara bu dönemde omega-3 yağ asidi tüketmeleri önerilmektedir. Çalışmamızda gebeliğin son üç ayındaki kadınların omega-3 yağ asitleri tüketimleri ile serum omega-3 yağ asitleri düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışmaya 2012-2015 tarihleri arasında Medipol Koşuyolu Hastanesine gelen gebeliğin son trimesterinde 96 gebe gönüllülük esasıyla dahil edilmiştir. Gebelerin demografik, antropometrik verileri ve besin tüketimleri yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirilen anket ile sorgulanmış ve kan örnekleri alınmıştır. Serumda omega yağ asitleri gaz kromatografi /kütle spektrometresi (GC/MS) yöntemi ile Marmara Üniversitesi genetik ve metabolik hastalıklar araştırma ve uygulama merkezi (GEMHAM) laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Besin tüketim verileri beslenme bilgi sistemi (BEBIS) programı ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler sosyal bilimler için istatistik programı (SPSS) 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Besinsel omega-3 yağ asidi düzeyleri değerlendirmeleri sonucunda, gebelik döneminde beden kütle indeksi (BKİ) değerleri, gebelik öncesi ve sırasında vitamin-mineral desteği alımları ve kuruyemiş tüketim sıklığı arasında anlamlı fark saptanmıştır. Serum omega-3 yağ asit düzeyleri incelendiğinde ise gebelik sırasında vitamin-mineral desteği alımı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Besin tüketimi, Gebelik, Omega-3 yağ asidi, Serum omega-3 yağ asidi, Vitamin-Mineral Acceptance of sufficient amounts of omega-3 fatty acids, which constitute almost half of the fatty acids found in the brain and retina phospholipid structure, is particularly important, especially in the third trimester of pregnancy when neural development is evident. Therefore, it is recommended that pregnant women consume omega-3 fatty acids during this period. We aimed to determine the relationship between omega-3 fatty acid consumption and serum omega-3 fatty acid levels in the last three months of pregnancy in our study 96 pregnant women in the last trimester of pregnancy from Medipol Kosuyolu Hospital between 2012-2015 were included in the study voluntarily Demographics, anthropometric data and food consumption of pregnants were questioned by face-to-face interview and blood samples were taken. Serum omega 3 fatty acids were obtained by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) method at Marmara University genetic and metabolic diseases research and application center (GEMHAM) laboratory.Food consumption data were evaluated by nutrition ınformation system (BEBIS) program. Statistical analyzes were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 package program. As a result of the evaluations of nutritional omega-3 fatty acid averages, there was a significant difference between body mass ındex (BMI) (kg / m2) values during pregnancy, vitamin-mineral supplement intake and pre-pregnancy consumption frequency before and during pregnancy. When serum omega-3 fatty acid averages were examined, a statistically significant difference was detected between vitamin and mineral supplements during pregnancy.Keywords: Food consumption, Pregnancy, Omega-3 oil acid, Serum omega-3, Vitamin-Mineral
Collections