Show simple item record

dc.contributor.advisorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorSanci Güney, Betül
dc.date.accessioned2020-12-06T17:43:53Z
dc.date.available2020-12-06T17:43:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108201
dc.description.abstractBeyin ve retinadaki fosfolipit yapıda bulunan yağ asitlerinin hemen hemen yarısını oluşturan omega-3 yağ asitlerinin, özellikle sinirsel gelişimin belirginleştiği gebeliğin 3. ayında yeterli miktarda omega-3 yağ asidi alınması çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden gebe kadınlara bu dönemde omega-3 yağ asidi tüketmeleri önerilmektedir. Çalışmamızda gebeliğin son üç ayındaki kadınların omega-3 yağ asitleri tüketimleri ile serum omega-3 yağ asitleri düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışmaya 2012-2015 tarihleri arasında Medipol Koşuyolu Hastanesine gelen gebeliğin son trimesterinde 96 gebe gönüllülük esasıyla dahil edilmiştir. Gebelerin demografik, antropometrik verileri ve besin tüketimleri yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirilen anket ile sorgulanmış ve kan örnekleri alınmıştır. Serumda omega yağ asitleri gaz kromatografi /kütle spektrometresi (GC/MS) yöntemi ile Marmara Üniversitesi genetik ve metabolik hastalıklar araştırma ve uygulama merkezi (GEMHAM) laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Besin tüketim verileri beslenme bilgi sistemi (BEBIS) programı ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler sosyal bilimler için istatistik programı (SPSS) 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Besinsel omega-3 yağ asidi düzeyleri değerlendirmeleri sonucunda, gebelik döneminde beden kütle indeksi (BKİ) değerleri, gebelik öncesi ve sırasında vitamin-mineral desteği alımları ve kuruyemiş tüketim sıklığı arasında anlamlı fark saptanmıştır. Serum omega-3 yağ asit düzeyleri incelendiğinde ise gebelik sırasında vitamin-mineral desteği alımı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Besin tüketimi, Gebelik, Omega-3 yağ asidi, Serum omega-3 yağ asidi, Vitamin-Mineral
dc.description.abstractAcceptance of sufficient amounts of omega-3 fatty acids, which constitute almost half of the fatty acids found in the brain and retina phospholipid structure, is particularly important, especially in the third trimester of pregnancy when neural development is evident. Therefore, it is recommended that pregnant women consume omega-3 fatty acids during this period. We aimed to determine the relationship between omega-3 fatty acid consumption and serum omega-3 fatty acid levels in the last three months of pregnancy in our study 96 pregnant women in the last trimester of pregnancy from Medipol Kosuyolu Hospital between 2012-2015 were included in the study voluntarily Demographics, anthropometric data and food consumption of pregnants were questioned by face-to-face interview and blood samples were taken. Serum omega 3 fatty acids were obtained by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) method at Marmara University genetic and metabolic diseases research and application center (GEMHAM) laboratory.Food consumption data were evaluated by nutrition ınformation system (BEBIS) program. Statistical analyzes were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 package program. As a result of the evaluations of nutritional omega-3 fatty acid averages, there was a significant difference between body mass ındex (BMI) (kg / m2) values during pregnancy, vitamin-mineral supplement intake and pre-pregnancy consumption frequency before and during pregnancy. When serum omega-3 fatty acid averages were examined, a statistically significant difference was detected between vitamin and mineral supplements during pregnancy.Keywords: Food consumption, Pregnancy, Omega-3 oil acid, Serum omega-3, Vitamin-Mineralen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleGebeliğin son üç ayındaki kadınların omega-3 yağ asitleri tüketimleri ile serum omega-3 yağ asitleri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the relationship between serum omega-3 oil activity levels with of omega-3 oil acid consumptions of the latest three moons i̇n pregnant
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-04
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPregnancy
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmFatty acids-omega 3
dc.subject.ytmSerum
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmVitamins
dc.subject.ytmMinerals
dc.identifier.yokid10211443
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid515599
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess