2009-2013 yılları arasındaki Trabzon balık hali kayıtlarının incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma da, Trabzon balık hali Kayıtlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Trabzonbalık hali kayıtlarının incelenmesinde, Trabzon Belediyesine bağlı olarak çalışan BalıkHalinde tutulan resmi kayıtlar ile halde Toptan satış yapan toptancı esnafıyla yüz yüzegörüşmeler yapılarak elde edilen kayıtlardan yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılanincelemeler sonunda Trabzon balık halinde 2009-2013 yılları arasında işlem gören 22balık türü olduğu tespit edilmiştir. Bu türlerden 15 'i Karadeniz'de avlanan, ikisi kültürbalığı, biri ise ithal edilen, 4 tür ise diğer bölgelerden getirilip halde işlem görentürlerden oluşmaktadır. Balık halinde en fazla işlem gören balık türü Hamsi olurken enaz işlem gören balık türü ise sarpa'dır. Toptancı kayıtlarına göre Trabzon Belediyesibalık hali kayıtları ile toptancı kayıtları arasında büyük farklar olduğu tespit edilmiştir.Beş yıllık süreçte halde en fazla işlem gören ortalama balık miktarı 6273,85 ton olarakhesaplandı. Trabzon balık halinde işlem gören balıklar arasında hamsi %82,10' likoranla ilk sırayı alırken, hamsiyi, palamut (%9,73), istavrit (%5,25) diğer türlerin(%2,92) takip etmektedir (Şekil 17). Halde işlem gören balıkların %1,61'ini kültürbalıkları, %98,39 'ünü ise avcılık yoluyla yakalanan balıklar oluşturmaktadır In this study, it was aimed to investigate the records of Trabzon Fish market. Theinvestigation was done with the interviews with the people who sell fish in thewholesale market face to face and with the formal records hold in Trabzon Fish marketwhich works for Trabzon Municipality. In the end of the investigation, it has beendetermined 22 species of fish in Trabzon Fish market between the years 2009-2013.From these species, 15 of them are those hunted in Black Sea, 2 of them are culture fish,1 is imported, and the other 4 are the species brought from other areas and having beentreated. The most treated kind is Anchovy while the least treated is Sarpa. According tothe wholesale records, between the records of Trabzon Municipality and records ofwholesale market, it was determined big differences. In the period of 5 years, theaverage fish was accounted to have been 6273,85 tones. In Trabzon fish market , amongthe treated fish, anchovy is in the first order with the rate %82,10, Atlantic bonito%9,73, horse mackerel %5,25and other species are followed %2,92 . In the market%1,61 is culture fish, %98,39 is fish that are hunted.
Collections