Show simple item record

dc.contributor.advisorGözler, Ahmet Mutlu
dc.contributor.authorÖzkan Ulusal, Mükerrem
dc.date.accessioned2020-12-06T14:34:56Z
dc.date.available2020-12-06T14:34:56Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104072
dc.description.abstractBu çalışma da, Trabzon balık hali Kayıtlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Trabzonbalık hali kayıtlarının incelenmesinde, Trabzon Belediyesine bağlı olarak çalışan BalıkHalinde tutulan resmi kayıtlar ile halde Toptan satış yapan toptancı esnafıyla yüz yüzegörüşmeler yapılarak elde edilen kayıtlardan yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılanincelemeler sonunda Trabzon balık halinde 2009-2013 yılları arasında işlem gören 22balık türü olduğu tespit edilmiştir. Bu türlerden 15 'i Karadeniz'de avlanan, ikisi kültürbalığı, biri ise ithal edilen, 4 tür ise diğer bölgelerden getirilip halde işlem görentürlerden oluşmaktadır. Balık halinde en fazla işlem gören balık türü Hamsi olurken enaz işlem gören balık türü ise sarpa'dır. Toptancı kayıtlarına göre Trabzon Belediyesibalık hali kayıtları ile toptancı kayıtları arasında büyük farklar olduğu tespit edilmiştir.Beş yıllık süreçte halde en fazla işlem gören ortalama balık miktarı 6273,85 ton olarakhesaplandı. Trabzon balık halinde işlem gören balıklar arasında hamsi %82,10' likoranla ilk sırayı alırken, hamsiyi, palamut (%9,73), istavrit (%5,25) diğer türlerin(%2,92) takip etmektedir (Şekil 17). Halde işlem gören balıkların %1,61'ini kültürbalıkları, %98,39 'ünü ise avcılık yoluyla yakalanan balıklar oluşturmaktadır
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate the records of Trabzon Fish market. Theinvestigation was done with the interviews with the people who sell fish in thewholesale market face to face and with the formal records hold in Trabzon Fish marketwhich works for Trabzon Municipality. In the end of the investigation, it has beendetermined 22 species of fish in Trabzon Fish market between the years 2009-2013.From these species, 15 of them are those hunted in Black Sea, 2 of them are culture fish,1 is imported, and the other 4 are the species brought from other areas and having beentreated. The most treated kind is Anchovy while the least treated is Sarpa. According tothe wholesale records, between the records of Trabzon Municipality and records ofwholesale market, it was determined big differences. In the period of 5 years, theaverage fish was accounted to have been 6273,85 tones. In Trabzon fish market , amongthe treated fish, anchovy is in the first order with the rate %82,10, Atlantic bonito%9,73, horse mackerel %5,25and other species are followed %2,92 . In the market%1,61 is culture fish, %98,39 is fish that are hunted.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.title2009-2013 yılları arasındaki Trabzon balık hali kayıtlarının incelenmesi
dc.title.alternativeA comperative analysis of Trabzon fish market records between 2009 and 2013
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFisheries
dc.subject.ytmFish market
dc.subject.ytmSales point
dc.identifier.yokid10102743
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityRECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid418541
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess