Çay atıklarından yararlanarak çay özütü miktarının arttırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türk çayının özüt oranının yükseltilebilmesi için yeni bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak, çay atığından uygun özüt elde etmek için optimum şartlar belirlenmiştir. 5 g çay atığı için 50 mL aromatik sıvı ve 70 ℃ sıcaklığın en uygun şartlar olduğu bulunmuştur. Bu ekstraksiyon için çayın kurutulması sırasında uzaklaşan aromatik sıvı kullanılmıştır. Çay atığından elde edilen özüt, 80 ℃'de deriştirilerek okside çay üzerine 1/10 oranında pulverize edilmiştir. Bu işlemler sonucunda çayın özüt oranı yaklaşık %29'dan %32'ye çıkartılmış ve tadım testlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır. In this study, it is aimed to develop a new method to increase the extract rate of Turkish tea. Firstly, optimum conditions have been determined to obtain the appropriate extract from the tea waste. 50 mL of aromatic liquid and 70 ℃ temperatures were found to be the most favorable conditions for 5 g tea waste. The aromatic liquid which was removed during the tea drying was used for this extraction. The extract from the tea litter was concentrated at 80 ℃ and pulverized 1/10 ratio on the oxidized tea. As a result of these processes, the extract rate of tea has been increased from 29% to 32% and there has been no negativity in tasting tests.
Collections