Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Fatih
dc.contributor.authorSafi, Yusuf
dc.date.accessioned2020-12-06T14:31:34Z
dc.date.available2020-12-06T14:31:34Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-10-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103976
dc.description.abstractBu çalışmada, Türk çayının özüt oranının yükseltilebilmesi için yeni bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak, çay atığından uygun özüt elde etmek için optimum şartlar belirlenmiştir. 5 g çay atığı için 50 mL aromatik sıvı ve 70 ℃ sıcaklığın en uygun şartlar olduğu bulunmuştur. Bu ekstraksiyon için çayın kurutulması sırasında uzaklaşan aromatik sıvı kullanılmıştır. Çay atığından elde edilen özüt, 80 ℃'de deriştirilerek okside çay üzerine 1/10 oranında pulverize edilmiştir. Bu işlemler sonucunda çayın özüt oranı yaklaşık %29'dan %32'ye çıkartılmış ve tadım testlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to develop a new method to increase the extract rate of Turkish tea. Firstly, optimum conditions have been determined to obtain the appropriate extract from the tea waste. 50 mL of aromatic liquid and 70 ℃ temperatures were found to be the most favorable conditions for 5 g tea waste. The aromatic liquid which was removed during the tea drying was used for this extraction. The extract from the tea litter was concentrated at 80 ℃ and pulverized 1/10 ratio on the oxidized tea. As a result of these processes, the extract rate of tea has been increased from 29% to 32% and there has been no negativity in tasting tests.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleÇay atıklarından yararlanarak çay özütü miktarının arttırılması
dc.title.alternativeIncreasing the amount of extract by using tea waste
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-03
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10223091
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityRECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid543416
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess