Gaziantep yöresi ballarının palinolojik ve fizikokimyasal parametreler yönünden araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2012 ve 2013 yılları arasında Gaziantep ili ve ilçelerinden 18 bal örneği yöre arıcılarından satın alınmıştır. Toplanan bal örneklerinin polen ve fizikokimyasal analizleri yapılmıştır. Polen analizi sonucunda; ballarda 38 familyaya ait 88 takson bulunduğu tespit edilmiştir. Bal örneklerinde dominant polene sahip taksonlar; Fabaceae, Medicagosp. ve Salicaceae, Salix sp. olduğu tespit edilmiştir. Bal örneklerinde poleni sekonder polene sahip taksonların; Fabaceae, Coronillasp.,Trifoliumsp., Astragalussp., Apiaceae, Pimpinella sp.,Daucussp., Lamiaceae, Thymussp., Fagaceae, Quercus sp. veAsteraceae, Carduussp. olduğu belirlenmiştir.18 bal örneğinde poleni en yaygın görünen taksonlar ise Apiaceae, Daucus sp.,Pimpinella sp., Asteraceae, Carduus sp., Centaurea sp., Fabaceae, Coronilla sp., Medicago sp., Trifolium sp., Vicia sp., Astragalussp., Lamiaceae, Thymus sp. ve Salicaceae, Salix sp. olduğu tespit edilmiştir.Analiz edilen bal örneklerinde nem, asitlik, pH, brix, elektriksel iletkenlik değerleri incelendiğinde, ballarda tespit edilen değerlerin Avrupa Birliği standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu görülmüştür. 18 honeysamplesweretakenfrom Gaziantep and nine differentlocalities in 2012-2013 pollenandphysico-chemicalanalysisperformed on thesesamples. Followingthe polen analysis, 88 taxabelongingto 38 familiesweredetected. Insamples, predominant polen typeswereFabaceae, Medicagosp.,Salicaceae, Salix sp. Insamples, secondarypollentypeswereFabaceae, Coronillasp.,Trifoliumsp., Astragalussp., Apiaceae, Pimpinella sp.,Daucussp., Lamiaceae, Thymussp., Fagaceae, Quercus sp. andAsteraceae, Carduussp.Apiaceae, Daucus sp.,Pimpinella sp., Asteraceae, Carduus sp., Centaurea sp., Fabaceae, Coronilla sp., Medicago sp., Trifolium sp., Vicia sp., Astragalussp., Lamiaceae, Thymus sp. andSalicaceae, Salixsp. werethemostrepresentedtaxas. Accordingly, ourhoneysamplesmoisture, acidity, pH, brix, electricalconductivitystandarts is appropriatetoterm of theEuropeanUnionandTurkishFoodCodexCommunique of Honey.
Collections