Seçilmiş reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinin biçim zamanlarına göre bazı verim özelliklerinin ve uçucu yağ oranlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan materyal içinden seçilen 14 reyhan (Ocimum basilicum L.) genotipinde, biçim zamanlarına göre bazı verim özelliklerinin ve uçucu yağ oranlarının değişimini belirlemek amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede genotipler ana parsellere, biçim zamanları (1.biçim 15 Temmuz, 2.biçim 16 Ağustos) alt parsellere yerleştirilmiştir. Çalışmada 14 reyhan genotipi ve iki biçim zamanında ortalama değer olarak bitki boyu 22.65-64.13 cm, kuru yaprak oranı % 37.56-68.50, yeşil herba verimi 562.28-1998.19 kg/da, kuru herba verimi 72.92-235.18 kg/da ve uçucu yağ oranı ise % 0.14-1.53 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, incelenen 14 reyhan genotipinden Tokat orijinli G4 ve Malatya orijinli G7 genotipleri ticari reyhan üretimi açısından ümitvar genotipler olarak belirlenmiştir. Ağustos ortasında yapılan 2. biçimde, Temmuz ortasında yapılan 1. biçime göre, daha yüksek herba verimi elde edilmiştir. This study was carried out to determine the variation of certain yield traits and volatile oil contents of 14 basil (Ocimum basilicum L.) genotypes, selected among the material previously collected from different region of Turkey, according to cutting seasons in year of 2013. Field experiment was set up as split-plot design in randomized complete block with three replications, allocating genotypes and cutting times (1st cutting 15 July, 2nd cutting 16 August) to main and subplots, respectively. In the study, as average of 14 genotypes and two cuttings, the values for plant height, dry leaf ratio, green herb yield, dry herb yield and volatile oil content were within the ranges of 22.65-64.13 cm, 37.56-68.50%, 562.28-1998.19 kg/da, 72.92-235.18 kg/da and 0.14-1.53%, respectively. As a result, the genotypes G4 of Tokat and G7 of Malatya provinces appeared to be the promising genotypes in terms of commercial basil production. The second cuttings in mid August resulted in higher herbal yields than the first cuttings of mid July.
Collections