Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Şevket Metin
dc.contributor.advisorTelci, İsa
dc.contributor.authorÖzcan, Mehmet Muharrem
dc.date.accessioned2020-12-06T13:32:32Z
dc.date.available2020-12-06T13:32:32Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102597
dc.description.abstractBu araştırma, Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan materyal içinden seçilen 14 reyhan (Ocimum basilicum L.) genotipinde, biçim zamanlarına göre bazı verim özelliklerinin ve uçucu yağ oranlarının değişimini belirlemek amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede genotipler ana parsellere, biçim zamanları (1.biçim 15 Temmuz, 2.biçim 16 Ağustos) alt parsellere yerleştirilmiştir. Çalışmada 14 reyhan genotipi ve iki biçim zamanında ortalama değer olarak bitki boyu 22.65-64.13 cm, kuru yaprak oranı % 37.56-68.50, yeşil herba verimi 562.28-1998.19 kg/da, kuru herba verimi 72.92-235.18 kg/da ve uçucu yağ oranı ise % 0.14-1.53 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, incelenen 14 reyhan genotipinden Tokat orijinli G4 ve Malatya orijinli G7 genotipleri ticari reyhan üretimi açısından ümitvar genotipler olarak belirlenmiştir. Ağustos ortasında yapılan 2. biçimde, Temmuz ortasında yapılan 1. biçime göre, daha yüksek herba verimi elde edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the variation of certain yield traits and volatile oil contents of 14 basil (Ocimum basilicum L.) genotypes, selected among the material previously collected from different region of Turkey, according to cutting seasons in year of 2013. Field experiment was set up as split-plot design in randomized complete block with three replications, allocating genotypes and cutting times (1st cutting 15 July, 2nd cutting 16 August) to main and subplots, respectively. In the study, as average of 14 genotypes and two cuttings, the values for plant height, dry leaf ratio, green herb yield, dry herb yield and volatile oil content were within the ranges of 22.65-64.13 cm, 37.56-68.50%, 562.28-1998.19 kg/da, 72.92-235.18 kg/da and 0.14-1.53%, respectively. As a result, the genotypes G4 of Tokat and G7 of Malatya provinces appeared to be the promising genotypes in terms of commercial basil production. The second cuttings in mid August resulted in higher herbal yields than the first cuttings of mid July.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSeçilmiş reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinin biçim zamanlarına göre bazı verim özelliklerinin ve uçucu yağ oranlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of certain yield traits and volatile oil contents of selected basil (Ocimum basilicum L.) genotypes according to cutting seasons
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10049388
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid382889
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess