Trabzon ili Sürmene ilçesinde doğal olarak yetişen muşmula tiplerinin (Mespilus germanica L.) seleksiyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Trabzon ili Sürmene İlçesinde doğada kendiliğinden yetişmekte olan ümitvar muşmula (Mespilus germanica L.) genotiplerini seleksiyon ıslahı yoluyla belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Ümitvar genotipleri belirlemek üzere tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada 20 genotip belirlenmiştir. Tartılı derecelendirmede genotiplerin meyve ağırlığı, meyve eti yüzdesi, suda çözünür kuru madde miktarı ve toplam kuru madde miktarı dikkate alınmış ve buna göre 10 genotip ümitvar olarak seçilmiştir. Çalışma sonucunda, sırasıyla, 2,6,19,20,7,16,9, 15, 11 ve 17 no'lu genotipler genel kalite özellikleri bakımından en yüksek puanı almıştır. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, tohum ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde miktarı, asitlik, C vitamini ve toplam kuru madde miktarı, sırasıyla, 19,1-24,4 g; 31,1-35,5 mm; 29,1-35,7 mm; 1,1-1,5 g; % 93,3-94,2; % 18,0-22,0; % 1,1-1,5; 4,4-4,7 mg/100 gr ve % 20,9-27,0 arasında değişmiştir. This study was carried out to determine the promising medlar (Mespilus germanica L.) genotypes grown in Sürmene province (Trabzon, Turkey) in the Eastern Black Sea Region in 2012 and 2013 years by selection breeding. `Weight-Ranked Method` was used to evaluate the promising genotypes. 20 wild medlar genotypes were determined in the experiment. According to weighted ranked method was done based on fruit weight, fruit flesh percent, total soluble solids and total dry matter 10 wild medlar genotypes were determined as promising genotypes from 20 genotypes. As a result of this study, 2,6,19,20,7,16,9, 15, 11 and 17 numbered genotypes were had the highest score for general quality characteristics, respectively. In the promising genotypes, the fruit weight varied from 19,1-24,4 g; fruit width varied from 31,1-35,5 mm; fruit length varied from 29,1-35,7 mm; seed weight varied from 1,1-1,5 g; fruit flesh percent varied from 93,3-94,2 %; total soluble solids varied from 18,0-22,0 %; titratable acidity varied from 1,1-1,5 %; vitamin C varied from 4,4-4,7 mg/100 gr and total dry matter varied from 20,9-27,0 %.
Collections