Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Saim Zeki
dc.contributor.authorUzun, Murat
dc.date.accessioned2020-12-06T13:31:23Z
dc.date.available2020-12-06T13:31:23Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102563
dc.description.abstractBu çalışma Trabzon ili Sürmene İlçesinde doğada kendiliğinden yetişmekte olan ümitvar muşmula (Mespilus germanica L.) genotiplerini seleksiyon ıslahı yoluyla belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Ümitvar genotipleri belirlemek üzere tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada 20 genotip belirlenmiştir. Tartılı derecelendirmede genotiplerin meyve ağırlığı, meyve eti yüzdesi, suda çözünür kuru madde miktarı ve toplam kuru madde miktarı dikkate alınmış ve buna göre 10 genotip ümitvar olarak seçilmiştir. Çalışma sonucunda, sırasıyla, 2,6,19,20,7,16,9, 15, 11 ve 17 no'lu genotipler genel kalite özellikleri bakımından en yüksek puanı almıştır. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, tohum ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde miktarı, asitlik, C vitamini ve toplam kuru madde miktarı, sırasıyla, 19,1-24,4 g; 31,1-35,5 mm; 29,1-35,7 mm; 1,1-1,5 g; % 93,3-94,2; % 18,0-22,0; % 1,1-1,5; 4,4-4,7 mg/100 gr ve % 20,9-27,0 arasında değişmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the promising medlar (Mespilus germanica L.) genotypes grown in Sürmene province (Trabzon, Turkey) in the Eastern Black Sea Region in 2012 and 2013 years by selection breeding. `Weight-Ranked Method` was used to evaluate the promising genotypes. 20 wild medlar genotypes were determined in the experiment. According to weighted ranked method was done based on fruit weight, fruit flesh percent, total soluble solids and total dry matter 10 wild medlar genotypes were determined as promising genotypes from 20 genotypes. As a result of this study, 2,6,19,20,7,16,9, 15, 11 and 17 numbered genotypes were had the highest score for general quality characteristics, respectively. In the promising genotypes, the fruit weight varied from 19,1-24,4 g; fruit width varied from 31,1-35,5 mm; fruit length varied from 29,1-35,7 mm; seed weight varied from 1,1-1,5 g; fruit flesh percent varied from 93,3-94,2 %; total soluble solids varied from 18,0-22,0 %; titratable acidity varied from 1,1-1,5 %; vitamin C varied from 4,4-4,7 mg/100 gr and total dry matter varied from 20,9-27,0 %.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.titleTrabzon ili Sürmene ilçesinde doğal olarak yetişen muşmula tiplerinin (Mespilus germanica L.) seleksiyonu
dc.title.alternativeSelection of medlar genotypes (Mespilus germanica L.) grown in sürmene (Trabzon, Turkey) province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10051179
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid382898
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess