Yerel karpuz genotiplerinin tuz stresine toleranslarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Türkiye'nin farklı yörelerinden toplanan 25 karpuz genotip ve çeşidinin (20 yerel genotip, 4 ticari çeşit ve 1 de Citrullus coclocynthis türüne ait genotip) farklı tuz konsantrasyonlarındaki toleranslık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarak 0 (kontrol), 25, 50 ve 100 mM olmak üzere 4 farklı tuz konsantrasyonu kullanılmıştır. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde yaş ağırlık, kuru ağırlık, sürgün uzunluğu, kuru madde oranı, sodyum (Na+), potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca+2) iyon birikimleri ile K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları ölçülmüştür. Bitkilerin tuz stresi karşısında göstermiş oldukları tolerans düzeylerinin ortaya konulması açısından K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları önemli parametrelerinin olduğu kanısına varılmıştır. Bu parametreler ışığında 100 mM tuz dozunda Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 ve Y4-1 genotipleri hem K+/Na+ hem de Ca+2/Na+ oranı bakımından en yüksek değerler veren genotipler olarak belirlenmiştir. This study was conducted to determine salinity tolerance level of 25 watermelon accessions (including 20 landraces, 4 commercial variety and an accession from Citrullus colocynthis) in 4 saline conditions (0, 25, 50 and 100 mM) in plastichouse and laboratories of Ordu University, Faculty of Agriculture. Fresh weight, dry weight, Na+, K+, Ca+2, K+/Na+ and Ca+2/Na+ rates were determined in plants which growth in different saline conditions. It was concluded that K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate values were key role to evaluate watermelon accessions in saline conditions. So, Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 and Y4-1 genotypes were assigned as tolerant genotypes that they gave high values in account of both K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate under 100 mM salinity condition.
Collections