Show simple item record

dc.contributor.advisorEkbiç, İdris Ercan
dc.contributor.advisorKorkmaz, Kürşat
dc.contributor.authorÇağirgan, Çağri
dc.date.accessioned2020-12-06T13:30:42Z
dc.date.available2020-12-06T13:30:42Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102543
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye'nin farklı yörelerinden toplanan 25 karpuz genotip ve çeşidinin (20 yerel genotip, 4 ticari çeşit ve 1 de Citrullus coclocynthis türüne ait genotip) farklı tuz konsantrasyonlarındaki toleranslık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarak 0 (kontrol), 25, 50 ve 100 mM olmak üzere 4 farklı tuz konsantrasyonu kullanılmıştır. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde yaş ağırlık, kuru ağırlık, sürgün uzunluğu, kuru madde oranı, sodyum (Na+), potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca+2) iyon birikimleri ile K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları ölçülmüştür. Bitkilerin tuz stresi karşısında göstermiş oldukları tolerans düzeylerinin ortaya konulması açısından K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları önemli parametrelerinin olduğu kanısına varılmıştır. Bu parametreler ışığında 100 mM tuz dozunda Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 ve Y4-1 genotipleri hem K+/Na+ hem de Ca+2/Na+ oranı bakımından en yüksek değerler veren genotipler olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine salinity tolerance level of 25 watermelon accessions (including 20 landraces, 4 commercial variety and an accession from Citrullus colocynthis) in 4 saline conditions (0, 25, 50 and 100 mM) in plastichouse and laboratories of Ordu University, Faculty of Agriculture. Fresh weight, dry weight, Na+, K+, Ca+2, K+/Na+ and Ca+2/Na+ rates were determined in plants which growth in different saline conditions. It was concluded that K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate values were key role to evaluate watermelon accessions in saline conditions. So, Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 and Y4-1 genotypes were assigned as tolerant genotypes that they gave high values in account of both K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate under 100 mM salinity condition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYerel karpuz genotiplerinin tuz stresine toleranslarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of tolerance of watermelon landraces in saline condition
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWatermelon
dc.subject.ytmSalt stress
dc.subject.ytmSalt tolerance
dc.identifier.yokid10063760
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid382873
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess