Giresun ili merkez ilçede kızılcık (Cornus mas L.) seleksiyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında, Giresun Merkez ilçede doğal olarak yetiştirilen mahalli kızılcık (Cornus mas L.) popülasyonu içerisinde çeşit olmaya aday genotipleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Birinci ve ikinci yıl alınan 97 kızılcık genotipi üzerinde yapılan analizler sonucunda 9 adet ümitvar genotip seçilmiştir. İncelenen kızılcık genotiplerinde iki yılın ortalama rakamlarına göre; meyve ağırlıkları 1.38-5.60 g, meyve eti ağırlığı 1.10-5.20 g, et/çekirdek oranı 4.36-13.15, meyve boyu 15.79-25.12 mm, meyve eni 11.23-19.31 mm, çekirdek ağırlıkları 0.22-0.56 g, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) oranı %11-23, pH değeri %2.79-4.10 ve titre edilebilir asitlik değeri %2.79-4.10 arasında belirlenmiştir. This study between 2012-2013 year, Giresun Central naturally grown local counties cornelian cherry (Cornus mas L.) was conducted to determine the candidate to be kind of genotype in the population. Weighted Ranging Method was used to evaluate the types. In the first and second years of the analysis nine promosing genotypes were selected among 97 cornelian cherries genotypes. All genotypes had a range of 1.38-5.60 g for fruit weight, 1.10-5.20 g fruit flesh weight, 4.36-13.15 flesh/seed rate, 15.79-25.12 mm fruit length, 11.23-19.31 mm fruit width, 0.22-0.56 g mesocarp weight, %11-23 total soluble solids (SÇKM), %2.79-4.10 pH and %2.79-4.10 titrable acidity.
Collections