Yaş ve kuru çayda, verim ve önemli kalite parametrelerine sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus (Banks, 1904)) (Prostigmata: Tarsonemidae)`nın etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Rize ili Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün `Muradiye-10` , `Pazar-20` ve `Tuğlalı-10` çay klonları ile tesis edilmiş parselleri üzerinde, sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus)'nın yaş ve kuru çayda mineral madde içeriği ve kalite parametreleri ile yaş çay verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında 3. Sürgün döneminde yürütülmüştür. Mineral madde olarak alüminyum (Al), kalsiyum (Ca), bakır (Cu), demir (Fe), magnezyum (Mg),mangan (Mn), kükürt (S) ve çinko (Zn) değerleri analiz edilmiştir. Kalite parametreleri olarak ekstrakt, kafein, kuru madde, parlaklık, polifenol, renk, selüloz, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) / thearubigin (Tr) ve toplam kül değerleri analiz edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. İncelenen özelliklerin çeşitler ile bulaşık ve temiz parsellere göre değişimini belirlemek amacıyla istatistiksel analizi yapılmıştır. Sonuç olarak sarı çay akarı P. latus'un yaş çay ve kuru çayda mineral madde, kalite parametreleri ve verim üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. This study was carried out which is established Atatürk Tea and Horticultural Research Institute Director's parcels for tea clones at `Muradiye-10`, `Pazar-20` ve `Tuğlalı-10` in city of Rize during 2013 and 2014's third exile, in order to do research on whether the adverse effects of yellow tea mite (Polyphagotarsonemus latus) or not about the capacity and quality parameters in fresh and dry tea. Aluminum (Al), calcium (Ca), copper (Cu), iron (Fe), magnesium (Mg), Manganese (Mn), sulfur (S) and zinc (Zn) values are analized as mineral substansces. Extracts, caffeine, dry matter, brightness, plyphenol, color, cellulose, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) / thearubigin (Tr) and total ash valuses are analized as quality parameters.As a result, it was determined that yellow tea mite, P. latus infestation, can have a significant impact on some Mineral contents, quality parameters and yields of fresh and dry tea.
Collections