Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Saim Zeki
dc.contributor.advisorAkyazı, Rana
dc.contributor.authorAşik Çuhadar, Birsen
dc.date.accessioned2020-12-06T13:30:14Z
dc.date.available2020-12-06T13:30:14Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102529
dc.description.abstractBu çalışma, Rize ili Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün `Muradiye-10` , `Pazar-20` ve `Tuğlalı-10` çay klonları ile tesis edilmiş parselleri üzerinde, sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus)'nın yaş ve kuru çayda mineral madde içeriği ve kalite parametreleri ile yaş çay verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında 3. Sürgün döneminde yürütülmüştür. Mineral madde olarak alüminyum (Al), kalsiyum (Ca), bakır (Cu), demir (Fe), magnezyum (Mg),mangan (Mn), kükürt (S) ve çinko (Zn) değerleri analiz edilmiştir. Kalite parametreleri olarak ekstrakt, kafein, kuru madde, parlaklık, polifenol, renk, selüloz, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) / thearubigin (Tr) ve toplam kül değerleri analiz edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. İncelenen özelliklerin çeşitler ile bulaşık ve temiz parsellere göre değişimini belirlemek amacıyla istatistiksel analizi yapılmıştır. Sonuç olarak sarı çay akarı P. latus'un yaş çay ve kuru çayda mineral madde, kalite parametreleri ve verim üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out which is established Atatürk Tea and Horticultural Research Institute Director's parcels for tea clones at `Muradiye-10`, `Pazar-20` ve `Tuğlalı-10` in city of Rize during 2013 and 2014's third exile, in order to do research on whether the adverse effects of yellow tea mite (Polyphagotarsonemus latus) or not about the capacity and quality parameters in fresh and dry tea. Aluminum (Al), calcium (Ca), copper (Cu), iron (Fe), magnesium (Mg), Manganese (Mn), sulfur (S) and zinc (Zn) values are analized as mineral substansces. Extracts, caffeine, dry matter, brightness, plyphenol, color, cellulose, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) / thearubigin (Tr) and total ash valuses are analized as quality parameters.As a result, it was determined that yellow tea mite, P. latus infestation, can have a significant impact on some Mineral contents, quality parameters and yields of fresh and dry tea.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYaş ve kuru çayda, verim ve önemli kalite parametrelerine sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus (Banks, 1904)) (Prostigmata: Tarsonemidae)`nın etkisi
dc.title.alternativeEffect of yellow tea mite (Polyphagotarsonemus latus (Banks, 1904))(Prostigmata: Tarsonemidae) on yield and important quality parameters of fresh and dried tea
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTea
dc.subject.ytmPolyphagotarsonemus latus
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmAcari
dc.identifier.yokid10080107
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid411652
dc.description.pages134
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess