Karayaka ırkı koyunlarda laktasyon sayısının süt verimine ve süt özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Karayaka ırkı koyunlar'dalaktasyon sayısının süt verimine, laktasyon süresine ve süt kompozisyonuna (yoğunluk, protein oranı, donma noktası, somatik hücre sayısı, yağ oranı, kuru madde oranı, laktoz ve mineral madde miktarı) etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Ordu ilindeekstansif koşullarda yetiştirilen 84 adet Karayaka ırkı koyun kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan koyunlar 1.laktasyonunda, 2.laktasyonunda, 3.laktasyonunda ve 4.laktasyonunda olmak üzere 4 farklı laktasyon grubuna ayrılmıştır. Araştırmada süt verimi (P<0.01) velaktasyon süresi (P<0.05) bakımından 4.laktasyon grubu ile diğer laktasyon grupları arasında önemli farklılık olduğu belirlenmiş olup en yüksek süt verimi ve en uzun laktasyon süresi 4.laktasyon grubunda elde edilmiştir. Aynı zamanda somatik hücre sayısı bakımından 1.ve 2.laktasyon grupları ile 3.ve 4.laktasyon grupları arasında da önemli (P<0.05) farklılık olduğu tespit edilmiş olup en yüksek somatik hücre sayısı 3.ve 4.lakyasyon grubunda belirlenmiştir.Diğer özellikler olan yoğunluk, donma noktası, yağ oranı, yağsız kuru madde oranı, protein, laktoz miktarı ve mineral madde bakımından laktasyon grupları arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır. This research was made to determine the effects of lactation number on milk yield, lactation duration and milk composition (concentration, proteinratio, freezing point, somatic cell number, fatratio, dry matter ratio,content of lactose and minerals) in Karayaka ewes. Inthisstudy total 84 Karayaka ewes were used which grown in extensive conditions in Ordu province.The ewes were divided into four different lactation groups such as first, second, third and fourth lactation. In this research there was found significant difference between the fourth lactation group and other groups in term of milk yield (P<0.01) and lactation duration (P<0.05). The highest milk yield and lactation duration was determined in fourth lactation group. At the same time the difference between the first and second lactation groups with third and fourth lactation groups was found significant in respect to somatic cell number. The highest somatic cell number was obtained in third and fourth lactation groups. There was no significant difference among the lactation groups in terms of concentration, protein ratio, freezing point, somatic cell number, fat ratio, dry matter ratio, content of lactose and minerals.
Collections