Show simple item record

dc.contributor.advisorAlkan, Sezai
dc.contributor.authorKiper, İbrahim
dc.date.accessioned2020-12-06T13:27:09Z
dc.date.available2020-12-06T13:27:09Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102439
dc.description.abstractBu çalışmada Karayaka ırkı koyunlar'dalaktasyon sayısının süt verimine, laktasyon süresine ve süt kompozisyonuna (yoğunluk, protein oranı, donma noktası, somatik hücre sayısı, yağ oranı, kuru madde oranı, laktoz ve mineral madde miktarı) etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Ordu ilindeekstansif koşullarda yetiştirilen 84 adet Karayaka ırkı koyun kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan koyunlar 1.laktasyonunda, 2.laktasyonunda, 3.laktasyonunda ve 4.laktasyonunda olmak üzere 4 farklı laktasyon grubuna ayrılmıştır. Araştırmada süt verimi (P<0.01) velaktasyon süresi (P<0.05) bakımından 4.laktasyon grubu ile diğer laktasyon grupları arasında önemli farklılık olduğu belirlenmiş olup en yüksek süt verimi ve en uzun laktasyon süresi 4.laktasyon grubunda elde edilmiştir. Aynı zamanda somatik hücre sayısı bakımından 1.ve 2.laktasyon grupları ile 3.ve 4.laktasyon grupları arasında da önemli (P<0.05) farklılık olduğu tespit edilmiş olup en yüksek somatik hücre sayısı 3.ve 4.lakyasyon grubunda belirlenmiştir.Diğer özellikler olan yoğunluk, donma noktası, yağ oranı, yağsız kuru madde oranı, protein, laktoz miktarı ve mineral madde bakımından laktasyon grupları arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır.
dc.description.abstractThis research was made to determine the effects of lactation number on milk yield, lactation duration and milk composition (concentration, proteinratio, freezing point, somatic cell number, fatratio, dry matter ratio,content of lactose and minerals) in Karayaka ewes. Inthisstudy total 84 Karayaka ewes were used which grown in extensive conditions in Ordu province.The ewes were divided into four different lactation groups such as first, second, third and fourth lactation. In this research there was found significant difference between the fourth lactation group and other groups in term of milk yield (P<0.01) and lactation duration (P<0.05). The highest milk yield and lactation duration was determined in fourth lactation group. At the same time the difference between the first and second lactation groups with third and fourth lactation groups was found significant in respect to somatic cell number. The highest somatic cell number was obtained in third and fourth lactation groups. There was no significant difference among the lactation groups in terms of concentration, protein ratio, freezing point, somatic cell number, fat ratio, dry matter ratio, content of lactose and minerals.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKarayaka ırkı koyunlarda laktasyon sayısının süt verimine ve süt özelliklerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of lactation number on milk yield and composition in karayaka sheeps
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10104050
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid431018
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess